Заходи проведені Великолепетиським селищним народним краєзнавчим музеєм ім. О. І. Ціпко з нагоди 77-ї річниці звільнення Великолепетищини від фашистських окупантів

Дата: 09.02.2021 16:05
Кількість переглядів: 288

Шановні друзі! 77 років тому було ліквідовано Нікопольський плацдарм ворога і визволено населені пункти Великолепетиської селищної ради. Нікопольський плацдарм був утворений фашистами з метою по-перше, пробити через нього сухопутний коридор для виводу 17-ї ворожої Армії з Криму; і по-друге, якомога довше утримувати криворізький і марганцевий рудні басейни, бо покладів власної марганцевої руди Німеччина не мала, а без неї не можна було варити броньовану сталь.

Більше 100 днів йшли запеклі бої на Великолепетиській землі. Адже всі населені пункти знаходились в межах ворожого плацдарму, а Костянтинівка і Катеринівка на межі зіткнення радянських і фашистських військ.

Багато полягло радянських воїнів за визволення Великолепетищини від фашистських загарбників. Тисячі воїнів за мужність і героїзм були нагороджені орденами і медалями.

З метою, щоб пам’ять про цю визначну подію не була втрачена, на протязі 1-5 лютого 2021 року директором селищного народного краєзнавчого музею проведено відео лекторії з показом 36-хвилинної нарізки зі своїх авторських документальних фільмів «Причини утворення Нікопольського плацдарму» і «Ліквідація Нікопольського плацдарму» у Великолепетиському ПТУ № 22, Великолепетиській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, та 4 відеолекторія у 8-9-х класах Великолепетиського опорного закладу середньої освіти. За сприяння начальника відділу соціально-культурної сфери Великолепетиської селищної ради Трохименко Тетяни Вікторівни, Побийвовк Наталії Анатоліївни та водія відділу освіти Глоби Олександра Івановича було проведено відео лекторії у Катеринівському будинку культури-філії, у Малолепетиській і Князегригорівській загальноосвітніх школах. У останній спільно з завідувачем Князегригорівського народного краєзнавчого ім. В. А. Якубова музею-філії комунального закладу «Великолепетиський селищний народний краєзнавчий музей ім. О. І. Ціпко» Великолепетиської селищної ради Бондаренко Любов Михайлівною. Всього 9 відеолекторіїв відвідали 189 учнів і 25 дорослих.

Крім того у «Великолепетиському селищному народному краєзнавчому музеї ім. О. І. Ціпко» було проведено 2 позапланові екскурсії. Надано альбоми з фотографіями воїнів-визволителів та авторські книги присвячені боям на Нікопольському плацдармі для виставки у Великолепетиському ЦСБ. Вийшла стаття в газеті «Таврійські вісті» «Нагороджені за звільнення Великолепетищини». Директор музею здійснив виступи на радіо «ЛепетихаFM», на відкритті дитячого та дорослого турнірів з міні-футболу, надав історичні довідки під час покладання вінків до братських могил і пам’ятних місць у Великій Лепетисі та за її межами до Дня звільнення Великолепетищини від фашистських загарбників. На урочистостях у ЦСБ присвячених цій значній події в житті Великолепетиської селищної ради прозвучав його виступ, і було показано 20-хвилинну нарізку з його авторських фільмів «Причини утворення Нікопольського плацдарму» і «Ліквідація Нікопольського плацдарму». На сторінці музею у Фейсбуці бажаючі можуть переглянути авторські документальні фільми Миколи Марченка «Причини утворення Нікопольського плацдарму», «Ліквідація Нікопольського плацдарму», «Голокост у Херсоні у 1941-1944 році очима очевидця» та «Голокост в долях членів українсько-єврейської родини». А також створену Миколою Марченком нарізку фрагментів з документального фільму «Зустріч з правдою».

Значна робота проведена завідувачем Князегригорівського народного краєзнавчого ім. В. А. Якубова музею-філії комунального закладу «Великолепетиський селищний народний краєзнавчий музей ім. О. І. Ціпко» Великолепетиської селищної ради Бондаренко Любов’ю Михайлівною. В рамках святкування 77-ї річниці визволення села Князе-Григорівки було проведено 2 екскурсії ля учнів 6 і 9 класів місцевої школи, які відвідали 25 учнів і 2 вчителя. Любов Михайлівна, на засіданні Клубу «Відлуння», який спільно проводили працівники Князегригорівських будинку культури-філії, бібліотеки-філії і музею-філії,  розповіла присутнім про часи окупації села, і його визволення. Надала матеріали для виставки. Засідання Клубу відвідали 10 учнів і 20 дорослих людей.

З Днем визволення Великолепетищини Вас, шановні друзі.

Директор Великолепетиського селищного 

народного краєзнавчого музею ім. О. І. Ціпко М. М. Марченко

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь