Особливості ДПА/ЗНО -2021

Дата: 18.02.2021 10:08
Кількість переглядів: 421

Залишилося трохи більше двох місяців до складання випускниками державної підсумкової атестації (ДПА). Згідно з планом МОН, затвердженим 30 вересня, вона пройде у травні-червні 2021 року у форматі зовнішнього незалежного оцінювання.

Які ж особливості чи нововведення чекають на випускників цьогоріч?

Фото без опису

Кожен зареєстрований учасник матиме право скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання не більше, ніж з 5 навчальних предметів. Крім того,

Здобувачі освіти, які в 2021 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти, будуть проходити державну підсумкову атестацію у формі ЗНО з 4 (3 в минулому році) навчальних предметів:

українська мова (усі завдання сертифікаційної роботи) або українська мова і література (субтест «Атестаційні завдання»);

математика (перелік завдань залежить від рівня, на якому здобувач освіти вивчав цей навчальний предмет);

історія України (субтест «Період ХХ — початок ХХІ століття») або одна з іноземних мов (перелік завдань залежить від рівня, на якому здобувач освіти вивчав цей навчальний предмет);

один з навчальних предметів на вибір (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька, французька мови).

Тобто в 2021 році обов’язковим предметом державної підсумкової атестації стала математика. Крім того, додався четвертий обов’язковий предмет, який випускники обирають самостійно.

Відзначимо, що для вступу в заклади вищої освіти кількість сертифікатів ЗНО не змінилася — їх потрібно лише три (два — у випадку складання творчого конкурсу).

Що стосується української мови та літератури, то в 2021 році випускники самостійно вибирають, яку саме роботу виконувати під час ЗНО: сертифікаційну роботу з української мови чи сертифікаційну роботу з української мови та літератури. Також запроваджено дворівневі тести для складання ДПА з математики та іноземної мови.

Детально ознайомитися з структурою сертифікаційних робіт з кожного навчального предмета, кількістю і формами завдань, часом, відведеним на їх виконання, а також схемами нарахування тестових балів можна на сайті УЦОЯО https://testportal.gov.ua

В Україні триває реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання, яка почалася 01 лютого й завершиться 05 березня 2021 року. Станом                            на 18 лютого 2021 року здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Великолепетиської селищної ради (а це 68 осіб, що становить 98,6%), які цьогоріч завершують здобуття повної загальної середньої освіти, зареєструвалися для участі в ЗНО, а педагоги, відповідальні за реєстрацію, сформували відповідний пакет документів і направили до Херсонського регіонального центру оцінювання якості освіти. Один здобувач освіти (екстернатна форма навчання) складатиме ДПА на базі закладу освіти.

 

Тетяна Вольська

За матеріалами Українського центру оцінювання якості освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь