Заходи Великолепетиського селищного народного краєзнавчого музею ім. О. І. Ціпко До Дня пам’яті героїв «небесної сотні»

Дата: 22.02.2021 08:42
Кількість переглядів: 304

19 лютого 2021 року директором Великолепетиського селищного народного краєзнавчого музею ім. О. І. Ціпко Марченком Миколою Миколайовичем було проведено відеолекторій до «Дня пам’яті героїв «небесної сотні» з показом нещодавно створеного однойменного авторського документального фільму Миколи Марченка.

Фото без опису

Присутні з цікавістю вислухали розповідь автора і продивилися його документальний фільм з яких дізналися, що у 2013 році повним ходом йшла підготовка до підписання Угоди про асоціацію Україна – ЄС, яке мало відбутися 28-29  листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. В останній момент ЄЕС відмовилась надавати кошти на модернізацію української економіки під євро стандарт. Це спонукало уряд Миколи Азарова 21 листопада 2013 року зупинити підготовку. Пізно ввечері на знак протесту проти такого рішення уряду на майдані Незалежності в Києві почали збиратися люди. 

До акції протесту приєдналися активісти в інших містах. У ніч з 30 листопада на 1 грудня 2013 року бійці спецпідрозділу «Беркут» почали силовий розгін протестуючих на Майдані. Після цього протести набули масового характеру. З цієї ночі Майдан  перетворився на Єврореволюцію — боротьбу за людську та національну гідність громадян України.

Гідність  за визначенням,  – це поняття моральної свідомості, яка виражає уявлення про цінність усякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, яка означає особливе моральне ставлення людини до самої себе, і ставлення до неї з боку суспільства, у якому визнається цінність особистості.

Поняття гідності вживається в законодавствах багатьох країн та в міжнародному праві, зокрема, у Цивільному кодексі: 201-ша стаття визнала гідність особистим немайновим благом; пункти 1,2 297-ї статті задекларували право на повагу і недоторканність «гідності та честі» фізичних осіб; третій пункт 297-ї статті зафіксував право фізичних осіб звернутися до суду з позовом про захист їх гідності та честі; 23-тя стаття визнала приниження «честі та гідності фізичної особи» моральною шкодою, яка підлягає відшкодуванню.

Протести і сутички між силовиками та активістами тривали до лютого 2014 року. Після масового розстрілу беззбройних людей в центрі столиці тодішній президент Віктор Янукович втік у Росію. За офіційними даними в ході Революції гідності загинули 106 людей, більше 2 тисяч отримали поранення.

20 лютого 2014 року Україна прощалася із загиблими на Майдані героями України.? Тодішній президент В. Янукович оголосив 20 лютого днем жалоби за Небесною сотнею

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Саме в ці дні три роки тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею.

20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею».

Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104-м Героя Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

   Всього на відео лекторіях були присутніми 20 учнів і 4 дорослі людини.

   Того ж дня директор музею виступив на селищному заході присвяченому цій події.

   На 23 лютого 2021 року заплановано проведення відеолекторія про ці події у 9а класі Великолепетиського опорного закладу середньої освіти.

   Також запланований захід на тематику «небесної сотні» у Князегригорівському сільському народному краєзнавчому ім. В. А. Якубова мізею-філії.

   У суспільно-політичній газеті «Таврійські вісті» опубліковано статтю Миколи Марченка «День пам’яті «небесної сотні», а на радіо «ЛепетихаFM» прозвучав його виступ на дану тематику.

Директор музею

М. М. Марченко

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь