На шляху до розвитку Великолепетиської громади. Або коротко про прийняття рішення щодо зміни ставок орендної плати за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності за межами населених пунктів.

Дата: 31.03.2021 17:20
Кількість переглядів: 943

Одним із важливих питань, що розглядалися на черговій 6 сесії було питання  «Про зміну ставок орендної плати за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності за межами населених пунктів на території Великолепетиської селищної ради».

Фото без опису

У ході розгляду цього питання з’ясували, що після передачі земель сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населених пунктів на території Великолепетиської селищної ради, із державної власності у комунальну власність територіальної громади, виникла необхідність підвищити ставки орендної плати за використання цих земельних ділянок, невідкладно укласти з орендарями відповідні додаткові угоди про внесення змін до діючих договорів оренди землі в частині зміни орендодавця та збільшення розміру орендної плати.

Відтак, у рішенні говориться, що зважаючи на тенденцію до збільшення річної орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення на території Великолепетиської селищної ради до рівня 3000,00 грн. за один гектар та істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при укладенні вищевказаних договорів оренди землі, річний розмір орендної плати потребує підвищенню та встановленню на рівні від 10 до 12 відсотків від нормативної грошової оцінки землі.

Слід зазначити, що прийняття цього рішення обумовлюється рядом факторів, які не залежать від волі Великолепетиської селищної ради та пов’язані із виконанням селищного бюджету у 2021 році та наступних роках, і насамперед забезпеченням утримання об’єктів соціальної сфери всієї громади (дитячих садків, лікарні та фельдшерсько-акушерських пунктів, бібліотек, будинків культури, тощо) ремонту доріг, вуличного освітлення та задоволення багатьох   інших потреб громади. Оскільки, на території Великолепетиської селищної ради не має промислових підприємств, які б створювали можливості для наповнення селищного бюджету за рахунок інших джерел, то основним джерелом наповнення селищного бюджету є плата за землю, яка надходить у вигляді земельного податку та орендної плати.

До слова, прийняті у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населених пунктів на території Великолепетиської селищної ради, не є вільними, як багато хто вважає, вони вже перебувають у користуванні на умовах довгострокових договорів оренди землі укладених із суб’єктами господарювання. Умовами цих договорів передбачено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря є підставою для зміни умов або припинення договору.  

Тому, щоб обговорити дане питання та виважено підійти до прийняття відповідного рішення голова територіальної громади Максим Колокот зустрівся напередодні сесії із орендарями земельних ділянок сільськогосподарського призначення комунальної власності за межами населених пунктів на території Великолепетиської селищної ради. У ході детального конструктивного діалогу присутні дійшли згоди та порозуміння з даного питання. Благополуччя та розвиток Великолепетиської громади залежить від кожного з нас.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь