«Одягни блакитне»: 2 квітня - Міжнародний день поширення інформації про аутизм

Дата: 02.04.2021 18:37
Кількість переглядів: 377

Щороку 2 квітня  в усьому світі відзначають день інформування про один із розладів аутистичного спектру, здебільшого відомий за книжками та голлівудським фільмом «Людина дощу», і влаштовують акції, під час яких люди одягають елементи блакитного одягу, використовують аксесуари в тон, або освітлюють блакитним світлом будинки. Таким чином, вони намагаються привернути увагу суспільства до проблем людей з аутизмом, що в повсякденні є «невидимими».

Фото без опису

Великолепетиський ІРЦ теж став активним учасником цієї акції. Тому саме сьогодні фахівці центру вирушили вулицями Великої Лепетихи, щоб звернути увагу жителів на зазначену проблему, вручаючи при цьому їм блакитні кульки та інформаційні листівки, що дають відповідь на питання: “Хто такі «Діти дощу»? Які ознаки мають? Як з ними спілкуватися? Та куди можна звернутися за допомогою?». Усього роздано більше 50 буклетів та відвідано більше 10 організації, магазинів, точок продажу.

Діти, які страждають на аутизм, не можуть повноцінно взаємодіяти з іншими людьми. Вони не відчувають стан оточуючих, не розпізнають невербальні сигнали, не розуміють підтексту соціальних контактів. Така ознака може виявлятися вже у немовлят. Ці діти слабо реагують на дорослих, не дивляться в очі, охочіше фіксують погляд на неживих предметах. Вони не посміхаються, погано реагують на власне ім’я, не тягнуться назустріч дорослому при спробі взяти їх на руки. Пізніше починають говорити. Для дітей з аутизмом характерна незвичайна жестикуляція й труднощі при спробі використовувати жести в процесі контактів з іншими людьми. В подальшому їм важко грати в складні ігри, органічно поєднувати жести й мову, переходити від більш простих форм комунікації до більш складних. Ще однією яскравою ознакою аутизму є обмежена або повторювана поведінка. Спостерігаються стереотипії – повторювані розгойдування тулуба, хитання головою тощо. Діти з аутизмом часто вибирають для ігор не іграшки, а неігрові предмети, їх ігри позбавлені сюжетної основи. Поряд з іншими формами порушення поведінки в таких дітей мають місце прояви аутоагресії (удари, укуси та інші пошкодження, що наносяться самому собі). За статистикою, приблизно третина аутистів упродовж життя виявляють аутоагресію і стільки ж – агресію по відношенню до оточуючих.

Якщо в дитини спостерігається подібна поведінка, не зволікайте –звертайтесь до фахівців, дайте їй реальний шанс стати повноцінним членом суспільства й починайте лікування та психологічну корекцію невідкладно! Результат не забариться.

Ми всі повинні робити більше для мільйонів людей, які зараз живуть з аутизмом, щоб вони могли розкрити свій потенціал та вести повноцінне й щасливе життя. Вони та їхні сім'ї - наші друзі, родичі і сусіди – і вони заслуговують на нашу підтримку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь