Про роботу відділення із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді Комунального закладу «Великолепетиський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Великолепетиської селищної ради     

Дата: 30.04.2021 12:05
Кількість переглядів: 403

      Великолепетиський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, згідно розпорядження голови Великолепетиської районної державної адміністрації від 30 жовтня 2018 року № 335 «Про припинення юридичної особи – Великолепетиського районного центру для сім’ї, дітей та молоді в результаті реорганізації шляхом приєднання до Великолепетиського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Великолепетиської районної ради Херсонської області»,

Фото без опису

припинив своє існування, як установа, шляхом реорганізації та злиття з Великолепетиським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Великолепетиської районної ради Херсонської області, при якому з січня 2019 року створено відділення із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді, яке проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

         Відділення, відповідно до покладених на нього завдань, здійснює заходи щодо:

       - виявлення та обліку сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги;

       - соціального супроводження прийомних сімей, а також соціального супроводу дітей, які перебувають під опікою, піклуванням, за поданням служби у справах дітей;

       - інформування населення про соціальні послуги, які надаються відповідно до законодавства;

      - проводить оцінку потреб сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі сімей учасників АТО та внутрішньо-переміщених осіб, визначає види соціальних послуг та методи соціальної роботи;

      - надає сім’ям, дітям та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, у тому числі сім’ям учасників АТО, внутрішньо-переміщеним особам та сім’ям, молоді, яка відбула покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на певний строк, а також звільненим від подальшого відбування зазначених видів покарань на підставах, передбачених законом, соціальні послуги з:

      - соціального супроводу;

      - консультування;

      - інформування;

      - соціальної профілактики.

Згідно штатного розпису зараз у відділенні із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді Комунального закладу «Великолепетиський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Великолепетиської селищної ради передбачені наступні посади: завідувач відділення та провідний фахівець із соціальної роботи.

    У звітному періоді 2020 року на обліку у відділенні із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді територіального центру перебувало 42 сім’ї (в них 91 дитина), які опинились у складних життєвих обставинах, відносно яких здійснювались заходи із соціальної профілактики та соціального інспектування, надавалась натуральна допомога (продуктові набори, одяг, взуття), у тому числі: 5 сімей одиноких матерів, 29 сімей, у яких є ризик соціального сирітства, 4 сім’ї, члени яких, у тому числі діти, мають інвалідність, 3 сім’ї, у яких діти постраждали від різних форм насильства, та 1 сім’я постраждалих від збройних конфліктів та тимчасової окупації (ВПО). Зазначені сім’ї отримували соціальні послуги за карткою отримувача послуг. Чисельність сімей у СЖО, роботу з якими завершено протягом звітного періоду, складає 9. З них 5 сімей зняті з обліку у зв’язку з подоланням та мінімізацією СЖО, 3 сім’ї – у зв’язку з позбавленням батьків за рішенням судів батьківських прав і відібранням дітей без позбавлення батьківських прав та 1 сім’ю - у зв’язку з переїздом за межі зони обслуговування. Станом на квітень 2021 року на обліку у відділенні із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді територіального центру перебуває 35 сімей (в них 78 дітей), які опинились у складних життєвих обставинах.

       Також протягом 2020 року соціальні послуги надавались 3 особам – учасникам АТО, 3 внутрішньо переміщеним сім’ям, 4 одиноким матерям, сім’ї яких не перебувають в складних життєвих обставинах, 2 сім’ям опікунів/піклувальників, 1 особі з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 особі, звільненій з місць позбавлення волі, з метою створення умов для їх доступу до соціально-психологічних, соціально-медичних, юридичних, інформаційних та інших послуг. Забезпечується ведення банку даних сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з метою вживання своєчасних заходів щодо захисту прав дітей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах. Протягом 1 кварталу 2021 року соціальні послуги надавались 1 одинокій матері, родина якої не перебуває в складних життєвих обставинах, 1 родині, двоє дітей у якій є інвалідами, 2 сім’ям опікунів/піклувальників, 1 особі з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

      Під соціальним супроводженням фахівців відділення із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді перебувало 5 прийомних сімей району, у них  10 прийомних дітей (Очерідник Г.Г., Лисенко Е.Ф., Мудрик Л.Б. –     смт. Велика Лепетиха,  Ліпницька Н.І., Горішні В.М. та О.В. – с. Рубанівка). Розпорядженням голови Великолепетиської районної державної адміністрації № 24 від 29.03.2021 року припинено з 01 квітня 2021 року функціонування прийомної сім’ї, створеної на базі родини Лисенко Е. Ф., у зв’язку з виведенням прийомної дитини (у зв’язку з досягненням повноліття, навчанням у Новокаховському професійному електротехнічному ліцеї ІІ рівня акредитації та проживанням на іншій території).

      Всього соціальними послугами за звітний період 2020 року було охоплено 69 сімей та осіб, за І квартал 2021 року – 35 сімей та осіб.

      Вживались заходи щодо забезпечення доступу сімей з дітьми, які проживають у сільській місцевості, до послуг, що надаються працівниками відділення із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді територіального центру. З цією метою здійснювались періодичні виїзди фахівців центру спільно зі спеціалістами служби у справах дітей районної державної адміністрації до населених пунктів району з метою здійснення соціальних інспектувань та надання соціальних послуг. 

       Фахівцями відділення із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді територіального центру здійснюється соціально-профілактична та просвітницька робота шляхом проведення вуличних акцій, лекцій, семінарів, відеолекторіїв, круглих столів у навчальних закладах району, Великолепетиській районній філії Херсонського обласного центру зайнятості, Великолепетиському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області, Великолепетиському районному секторі УДМС України в Херсонській області з тематикою: профілактика насильства в сім’ї, жорстоке поводження з дітьми, булінг, репродуктивне здоров’я, проблеми сім’ї (відповідальне батьківство), профілактика раннього сирітства, патронат, проблеми залежностей (профілактика наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління), профілактика туберкульозу, проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактика правопорушень, проблеми зайнятості, правова освіта населення. Забезпечувалось інформування населення та здійснення просвітницької роботи, спрямованої на підвищення статусу інституту сім'ї, формування відповідального батьківства, проводиться інформаційно-просвітницька робота серед населення щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту прав, інтересів та свобод дітей, соціальна рекламна та роз’яснювальна робота з метою формування у населення культури усиновлення дітей старшого віку, створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. Всього за 2020 рік до введення карантинних заходів та після їх послаблення проведено 39 заходів із загальною чисельністю учасників 556, за звітний період 2021 року проведено 16 заходів із загальною чисельністю учасників 202.

       Відділенням із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді проводилась соціально-профілактична робота, інформування громадськості про спектр та можливості отримання соціальних послуг, про проведені заходи також шляхом розміщення публікацій у друкованих засобах масової інформації – суспільно-політичній газеті «Таврійські вісті» (2 статті), на офіційному сайті Великолепетиської РДА (6 публікацій) та трансляції в ефірі радіостанції «Лепетиха FМ» (9 інформацій). Протягом звітного періоду 2021 року на офіційному веб-сайті Великолепетиської громади розміщено 4 інформації, що стосуються роботи відділення, підготовлено 1 інформацію для трансляції в ефірі радіостанції «Лепетиха FМ» до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз (24 березня) та розміщено 2 публікації у суспільно-політичній газеті «Таврійські вісті» з тематикою: «Найкращий захист від хвороби – профілактика» та «Серце до серця» (щодо проведення 16-тої Всеукраїнської благодійної акції по закупівлі медичного обладнання для дитячих лікарень).

         

                                                      Комунальний заклад «Великолепетиський територіальний  центр соціального обслуговування (надання соціальних  послуг)» Великолепетиської селищної ради
Директор Г. ЗІНЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь