Лапідарій музею поповнився новими експонатами

Дата: 05.05.2021 13:15
Кількість переглядів: 324

Житель Малої Лепетихи Косатий Микола Петрович, що проживає по вул. Пушкіна, розбираючи сарай, у його фундаменті знайшов верхню половину половецької «баби» ХІ-ХІІ ст. ст. Дізнавшись про це Колєснік Сергій Олександрович повідомив про знахідку працівників музею.

Фото без опису

За допомогою голови Великолепетиської селищної ради Колокота Максима Вікторовича,  начальника відділу господарчого забезпечення та благоустрою Перлика Сергія Віталійовича, і працівників Целінька Олександра Олексадровича, Шустя Валентина Віталійовича, Кукурудзи Олексія Олександровича, Ящика Валерія Леонідовича і Остропицького Владислава, ця цінна знахідка була привезена у Великолепетиський селищний краєзнавчий музей ім. О. І. Ціпко, і поміщена в його лапідарій.

Працівники музею виготовили підставку під неї, і нижню половину половецької «баби» ХІ-ХІІІ ст. ст. знайденої Вдовиченком Василем Дмитровичем на глибині 2-х м у фундаменті купленого ним будинку навпроти лісництва у Великій Лепетисі. Вона має подібну конфігурацію, але трішки меншого масштабу. Також різниться матеріал з якого вони виготовлені: великолепетиська з піщаника, а малолепетиська з вапняка. Крім того знайдена Вдовиченком вкрита різьбою, а знайдена Косатим ні.

Також їх зусиллями доставлена з Малої Лепетихи половецька «баба» була відчищена від часток грунту, що пристали до неї, і відмита від бруду.

Тож на сьогодні в лапідарії музею є скіфська силуетна «баба» IV ст. до н. е. привезена з Князе-Григорівки, половецька «баба» ІХ-Х ст. ст. знайдена на вул. Островського у Великій Лепетисі, довгий час стояла біля Великолепетиського селищного центрального будинку культури. Та дві вище вказані половини половецьких «баб». Крім того є дві голови від половецьких «баб», єврейський надгробний пам’ятник у вигляді частини сучкуватого дерева, жертовник, два круги від жерновів, три ємкості з каменю для поїння худоби, чотири шматки старослов’янської цегли плінфи, вогнетривка цеглина кінця ХІХ ст. англійської фірми «RAMSAY», цегла 40-х років ХХ ст., 61 черепичина ХІХ – поч. ХХ ст. (кожної в одному екземплярі), два витесані камені для цоколя будинку ХІХ ст., гарман та два його фрагмента і фрагмент гірлянди від першого облицювання обеліска слави у Великій Лепетисі.

Директор Великолепетиського селищного краєзнавчого музею ім. О. І. Ціпко

Марченко М. М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь