Великолепетиська селищна рада
Херсонська область, Каховський район

«Піднімемо медицину на гідний рівень! Великолепетиська центральна лікарня повинна бути прикладом для всіх!»

Дата: 19.05.2021 17:13
Кількість переглядів: 942

Минулого тижня під головуванням голови Великолепетиської територіальної громади Максима Колокота відбулася дуже насичена конструктивна зустріч за участю керівників відділів селищної ради, медичних закладів селища, сільгосптоваровиробників, представників влади Рубанівської громади. На порядку денному гострі вирішальні питання – умови подальшого функціонування Великолепетиської центральної лікарні, особливості та можливості обслуговування нею жителів громад.

Фото без опису

Тож, як би красномовно не звучало, та доля медицини Великолепетищини вторинної ланки залежить саме від оперативного, відповідального і якісного вирішення на початковому етапі усіх хвилюючих проблемних питань. Іншого ж шляху підняти і відродити медицину у нас немає. Отже, детальніше про загальну картину функціонування галузі медицини, про те, що саме обговорювали учасники зібрання, якими думками ділилися та про що в результаті домовилися дізнаєтеся далі. Тема досить важлива та складна, тому розбиратимемось по порядку.

Чіткі цілі – якісний результат

До останнього часу медицина Великолепетищини залишала бажати кращого. Скрутне становище з наявністю лікарів, якісного сучасного обладнання, стосовно організаційної роботи – недостатнє фінансування, ряд невиконаних робочих питань. Власне кажучи, ці та багато інших проблем спостерігалися ледь не в кожній лікарні середньостатистичного районного центру колишнього територіального устрою. Утім, стартувала та триває медична реформа, пройшла децентралізація, сьогодні нарешті настав час змін, бо як раніше вже не може бути.

Відразу приступивши до роботи на посаді Великолепетиського селищного голови, Максим Колокот наголошував, що сфера медицини, один з найпріоритетніших напрямків роботи на найближчий рік. Очевидно розділили думку голови і самі жителі громади. Адже за результатами опитування, проведеного на офіційному сайті селищної ради, більшість віддала свій голос саме за необхідність першочергового розвитку медицини.

Фото без опису

Яка вона реформа медицини в умовах децентралізації

Відомо, що усі районні лікарні й інші об’єкти, які діяли на районному рівні, повинні перейти в громади до 1 липня 2021 року. Великолепетиська селищна рада прийняла права засновника комунального підприємства «Великолепетиська центральна районна лікарня» ще наприкінці 2020 року. На сьогоднішній день більшу частину свого бюджету лікарня має отримувати відповідно до договорів із Національною службою здоров'я України - якщо заклад відповідає всім вимогам, то отримує плату за свої послуги. Тут закладено, зокрема, заробітні плати лікарів та персоналу. За кишенею власника, тобто вже селищної ради, залишаються комунальні послуги, інші поточні видатки (ремонт, оновлення та придбання дороговартісного обладнання тощо) та відповідальність за розвиток лікарні - як гарантія якісних медичних послуг для мешканців. На разі Великолепетиській лікарні вдалося заключити з НСЗУ договори на вісім пакетів медичних послуг, аби отримувати фінансування відповідно до своїх потреб. Насправді - це досить непоганий результат, однак для повноцінного утримання та подальшого функціонування лікарні цього недостатньо. Великолепетиською селищною радою вже зроблені перші кроки до розвитку галузі медицини в громаді:  було докладено  багато зусиль, коштів та часу, щоб виконати найнеобхідніші першочергові вимоги. Але якщо бути відвертими – сьогодні Великолепетиська селищна рада не в змозі самотужки повністю забезпечувати свою частину фінансування, тож саме час налагоджувати діалог.

Бути чи не бути співпраці громад

Як відомо на території колишнього Великолепетиського району сформовано дві громади, але по сьогоднішній день центральна лікарня як і раніше продовжує надавати послуги усім мешканцям. Між владою Великолепетиської селищної та Рубанівської сільської рад, за участю керівництва медичного закладу, вже пройшла не одна зустріч на предмет спільного утримання лікарні в тій частині, яка не передбачена договором з НСЗУ. Дотепер це питання залишалося відкритим. Сусідня громада не поспішала брати на себе такий тягар. Натомість, Великолепетиська селищна рада не спроможна самотужки утримувати лікарню, яка обслуговує мешканців кількох громад. Правду кажучи – це просто несправедливо.
У ході тривалого емоційного обговорення учасники робочої зустрічі все ж знайшли порозуміння. Спільне фінансування центральної лікарні - це рішення свідомих представників громад.

Якісна медицина – благополучна громада

Добробут громади і її мешканців неможливий без медичної складової. Це прекрасно розуміють і сільгоспвиробники Великої Лепетихи.  У скрутні часи ці люди ніколи не стояли осторонь проблем медичної галузі. І зараз об’єднуються заради спільної доброї справи. Останнім часом сільгоспвиробники, згуртовані директором ТОВ «Професіонал-КС» Миколою Коноваленком, зібрали на потреби центральної лікарні близько одного мільйона гривень. «Людям байдуже на реформи, - наголошує Микола Миколайович, - вони хочуть отримувати якісне медичне обслуговування, яким чином буде організовано цей процес їх здебільшого не цікавить».

Отож, у  будь-якому разі галузь медицини залишається у фокусі уваги місцевої влади. Звісно, це не завжди легко. Проблемних питань зазвичай більше, аніж відповідей на них. Утім, вихід є завжди і кращого шляху, аніж комунікація й діалог на початковому етапі, немає. Безумовно зрозуміло одне – сьогодні, як ніколи, базовою потребою суспільства є здоров’я. Тому й робота у цій галузі має бути посильною. Бо якщо залишити єдину лікарню напризволяще то і життя в обох громадах буде вкрай некомфортним.

 

Автор: Надія КУЧЕРЕНКО, спеціаліст з питань преси та інформації Великолепетиської селищної ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь