Як правильно оформитись на роботу?

Дата: 20.05.2021 15:41
Кількість переглядів: 264

На виконання Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік Головне Управління Держпраці у Херсонській області наголошує роботодавцям та працівникам – використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин є грубим порушенням законодавства про працю!

Фото без опису

Право на працю - це одне з фундаментальних прав людини, встановлене міжнародно-правовими актами і визнане усіма державами світу.

 Відповідно до ст. 43 Конституції України право на працю визнається за кож­ною людиною. Воно означає можливість заробляти на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку погоджується. Безумовно реалізовуватись дане право повинно шляхом укладання саме трудового договору.

         Як же правильно оформитись на роботу?

         Для належного оформлення трудових відносин працівнику необхідно написати заяву майбутньому роботодавцю про прийняття на роботу, подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, документ про освіту, про стан здоров'я тощо.

         Роботодавцю необхідно:

- до початку роботи працівника подати повідомлення до територіального органу ДПС України про прийняття працівника на роботу за укладеним трудовим договором.

- видати наказ про прийняття працівника на роботу, з яким необхідно обов’язково ознайомити працівника під підпис

- роз’яснити працівникові його права і обов’язки та поінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, на якому він працюватиме, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору;

- ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

- визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;

- проінструктувати працівника з питань техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

         Інколи роботодавці, щоб оцінити здібності та навички працівника, пропонують «стажування» після чого ними вирішуватиметься питання про оформлення трудових відносин.

Звертаємо увагу – чинне законодавство не містить поняття «стажування» при працевлаштуванні роботодавцем працівника.

Стажування передбачено лише для певних категорій осіб: студентів вищих та учнів професійно – технічних навчальних закладів що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо – кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта.

Іншим випадком, коли законодавством передбачена можливість стажування особи, є випадок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

У всіх інших випадках роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку. Тобто «маніпулювати» поняттям стажування – не можна!

У випадку, якщо роботодавцеві необхідно перевірити професійні якості працівника при прийнятті на роботу може встановлюватись випробувальний термін. В період випробування на працівників поширюються всі вимоги законодавства про працю.

         Головне управління закликає роботодавців - оформлювати трудові відносини із працівниками у відповідності до вимог чинного законодавства! Трудовий договір  однаково потрібен як найманому працівнику, так і роботодавцю. Він забезпечує баланс інтересів обидвох сторін, захищаючи кожну з них, поєднуючи права з обов’язками!

Головним управлінням Держпраці у Херсонській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь