Подолаємо зайнятість населення у неформальному секторі економіки Херсонщини разом!

Дата: 20.05.2021 15:56
Кількість переглядів: 195

Незадекларована зайнятість та неформальний сектор. Що це за поняття? Які проблеми в загальному вигляді вони містять? Пропонуємо розібратись.

Фото без опису

Одним із негативних явищ сучасного ринку праці Херсонської області є переміщення частини зайнятого населення з офіційного сектору економіки до неофіційного, тіньового.

         Для опису одного і того ж явища пов’язаного із не оформленням належним чином трудових відносин із працівниками використовують терміни: «незадекларована», «тіньова», «прихована», «скрита» й «неформальна» зайнятість.

В загальному розумінні незадекларована праця – це оплачувані види діяльності, які є законними за їхнім характером, але незадекларовані в органах державної влади.

         Основними мотивами незадекларованої праці є отримання економічних та соціальних переваг як роботодавцями так і найманими працівниками, які  пов’язані з можливістю отримувати вигоду, ухиляючись від сплати податків та соціальних внесків, чи економити на виконанні вимог держави щодо безпеки та гігієни праці та інших соціальних гарантіях.

         Неформальний сектор - це сфера діяльності виробничих одиниць чи поодиноких фізичних осіб, які здійснюють виробництво товарів або послуг з метою отримання доходів та невраховуються офіційним обліком і податковими органами. Тобто, вони не є юридичними особами та фізичними особами – підприємцями, однак використовують працю працівників, також без декларування трудових відносин.

         Трудові відносини в такому випадку засновані на випадковій зайнятості з формальними гарантіями, переважно на родинних та особистих відносинах, а не на договірних умовах з офіційними гарантіями у відповідності до вимог чинного законодавства.

         До складу неформального сектору входять:

         - незадекларовані домогосподарства або окремі особи, які без утворення юридичної особи чи ФОП діють на власний розсуд задля отримання доходу. Найбільш розповсюджена форма це самозайняті особи, які займаються платними послугами, ними можуть бути: незалежні вуличні продавці та продавці через мережу інтернет, водії таксі, майстри з ремонту побутової техніки, няні, гувернантки, домашні кухарі та інші;

         - підприємства чи фізичні особи, які працюють заради доходу без державної реєстрації ФОП чи юридичної особи і при цьому наймають працівників.

Звертаємо увагу, що відповідальність за провадження діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання передбачена статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП). Статтею 255 КУпАП визначено коло осіб, які мають право складати протоколи про адміністративне правопорушення. Уповноваженими особами на складання протоколу про адміністративне правопорушення за статтею 164 КУпАП визначено органи внутрішніх справ та органи державної податкової служби.

Закликаємо юридичних та фізичних осіб, які не зареєстровані як суб’єкти господарювання в державних органах, оформити підприємницьку діяльність у відповідності до вимог чинного законодавства. А з працівниками укладати трудові договори. Лише той  працівник, який працює за умовами трудового договору є соціально захищеним!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь