Сплата страхових внесків сьогодні — запорука пенсійних виплат у майбутньому

Дата: 28.05.2021 08:47
Кількість переглядів: 223

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законодавством.

Фото без опису

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.  Законом України “Про державний бюджет України на 2021 рік” встановлено розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року – 6000 грн, а з 1 грудня — 6500 грн.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати зобов'язані дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

На сьогоднішній день чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату в “конвертах”. Погодившись на одержання такої заробітної плати, громадяни України свідомо обкрадають самі себе. Лише офіційно оформлений найманий працівник є соціально захищеним. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично,працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Такі явища, як зарплата в “конвертах” та робота без оформлення трудових відносин, мають глибокі корені й руйнують суспільство зсередини, позбавляючи майбутнього тих, хто отримує неофіційну заробітну плату.

Діючимпенсійнимзаконодавством встановлена пряма залежність  пенсії від  величини страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу), з якого  сплачені страхові внески.Тобто,  при виході на пенсію дострахового стажу враховуються лише ті періоди, за які сплачено внески у сумі не менше  мінімального страхового внеску, якийз 01.01.2021 становить 1320,00 грн, (6000,00 грн.*22%),  а з  01.12.2021 -  1430 грн (6500*22%)

Кожному працюючому необхідно, хоча б раз на рік, перевіряти розмір своєї заробітної плати, яку декларує роботодавець, та  контролювати повнотусплати єдиного соціального внеску,  для того щоб виключити можливість наявності помилок, неточностей і недостовірних даних та мати впевненість на  одержання заробленої пенсії.  Зареєструвавшичь на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua),  людина матиме можливість самостійно переглядати виписки (стосовно себе) з системи персоніфікованого обліку щодо розмірунарахованої заробітної плати, наявностіпозначок про пільговий стаж та повноти зарахування до страхового стажу періоду здійснення  трудової  діяльності.

 

Головне управління Пенсійного фонду України  в Херсонській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь