Податкова інформує

Дата: 02.06.2021 09:20
Кількість переглядів: 95

Як пройти звірку зі сплати податків? Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі запрошує громадян пройти звірку зі сплати податків.

Перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси), або скориставшись електронними сервісами податкової служби: в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету.

Також звертаємо увагу, що у разі, якщо громадянин змінив особисті реєстраційні дані, зокрема, прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то такий громадянин зобов’язаний повідомити контролюючі органи про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання до контролюючих органів Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5 ДР) або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).

Без оновлення своїх особистих даних громадянин надалі може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності та позбавити себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів (інших платежів) або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого застосування штрафних санкцій.

Об’єкт іпотеки відчужений – право на податкову знижку відсутнє

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що відповідно норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (п. 175.1 ст. 175 ПКУ).

Таке право виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла (абзац третій п. 175.1 ст. 175 ПКУ).

Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання. Якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений, то громадянин не має права на отримання податкової знижки в частині суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

Завітайте до податкових інспекцій для проведення звірки щодо об’єктів нерухомого майна або земельних ділянок

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що власники земельних ділянок та/або нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, які отримали податкове повідомлення-рішення про нараховану суми податку, зобов’язані протягом 60 днів з моменту вручення такого повідомлення сплатити на зазначені реквізити суму визначеного платежу.

У разі, якщо громадянин отримав податкове повідомлення-рішення від ДПС про нараховану суму податку на майно, яке йому не належить, або ж містить неточну інформацію щодо належного громадянину майна, рекомендуємо провести звірку.

Аби звірити дані щодо об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку та їх загальної площі, права на користування пільгою із сплати податку, розміру ставки податку та нарахованої суми податку, громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації).

Запрошуємо громадян до Центрів обслуговування платників Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі для проведення звірки даних.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь