Великолепетиський селищний голова взяв участь у загальних зборах Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України

Дата: 07.07.2021 16:45
Кількість переглядів: 686

6 липня селищний голова Максим Колокот взяв участь у загальних зборах Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, де обговорювали ключові проблеми розвитку місцевого самоврядування громад Херсонщини.

Нагадаємо, що членами Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» є 45 територіальних громад області. Присутні привітали нових членів АМУ, яка щороку нарощує та зміцнює свої лави завдяки впливовості та авторитетності.

З вітальним словом до колег – голів територіальних громад області звернувся херсонський міський голова, голова регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Колихаєв. Він зазначив, що місцеве самоврядування нині переживає непростий період випробувань у зв’язку з децентралізацією та адміністративно-територіальною реформою. Важливим аспектом реформування та позитивних змін у розвиткові громад є насамперед економічна децентралізація.

Виконавчий директор РВ АМУ Лариса Оленковська націлила учасників зібрання на конструктивне обговорення назрілих проблем, на вироблення спільної позиції, а також розповіла про законопроєкти, котрі наразі лобіює АМУ в інтересах місцевого самоврядування.

РВ АМУ підготувало проєкт звернення громад Херсонщини щодо підтримки цих законопроєктів. Зокрема тих, що стосуються зарахування до місцевих бюджетів 65% ПДФО та його сплати до бюджетів громад за місцем фактичної господарської діяльності суб’єктів підприємництва та їх структурних підрозділів. Жваву дискусію викликало й обговорення необхідності підвищення якості адміністрування акцизного податку на тютюнові вироби, який важливо максимально вивести з тіні та зберегти в місцевих бюджетах.

Регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька озвучила суми надходжень, які є важливим фінансовим потенціалом громад для їх розвитку. Ознайомила з динамікою зростання надходжень до місцевих бюджетів громад у розрізі податків та зборів, а також зі станом виконання бюджетів територіальних громад за перше півріччя, зосередивши увагу на проблемних питаннях виконання місцевих бюджетів.

Жваве зацікавлення викликало питання оновлення законодавства в сфері земельних відносин. Експерт Наталія Потапкіна розповіла про ключові зміни. Насамперед обговорювалися особливості розпорядження землями за межами населених пунктів, передані громадам у процесі децентралізації, про оформлення землевпорядної документації, взаємини з Держземгеокадастром, про перспективи земель держаної власності. Наталія Потапкіна відповіла на численні запитання, а також дала поради щодо ефективного розпорядження землями для нарощування доходів місцевих бюджетів, розглянувши як типові приклади, так і виняткові.

Обговорили також ключові проблеми в сфері покращення надання послуг в сфері освіти та її фінансування. Про застосування норм наповнюваності шкільної мережі, зважаючи на найнижчу в Україні щільність населення в регіоні.

Дискусійним видалося й питання поточного стану медичного обслуговування населення. Сфера охорони здоров’я в громадах у зв’язку з децентралізацією, адмінтерреформою та галузевими змінами зазнала кардинальних змін, котрі непросто узгодити на користь населенню, покращенню якості та доступності медичних послуг в нових економічних умовах, за умов бездоріжжя. Відтак спільно з директором департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктором Короленком говорили про долю районних лікарень, про госпітальні округи, роботу опорних закладів, центрів ПМСД, про екстрену медичну допомогу, запровадження електронної медицини та роботу з базою даних, про ліжко-фонди, долю ФАПів, про дефіцит лікарів у сільській місцевості, про необхідність співфінансування закладів, вимоги НСЗУ щодо структури та функцій медзакладів, а також про організацію вакцинації та її рівень.

Після обговорення ключових питань учасники зібрання прийняли низку звернень до парламенту та народних депутатів щодо необхідності підтримки законопроєктів у інтересах місцевого самоврядування та необхідності врегулювання найпроблемніших питань у соціально важливих для громад сферах.

Джерело: Херсонське регіональне відділення АМУ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь