Податкова інформує

Дата: 09.07.2021 11:10
Кількість переглядів: 104

Про оподаткування рентною плати за спецвикористання лісових ресурсів

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів.

         Відповідно до п. 256.1 ст. 256 Податкового кодексу України (даліПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачіюридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи - підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

         Об’єктами оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів є (п. 256.2 ст. 256 ПКУ):

         деревина, заготовлена в порядку рубок головного користування;

         деревина, заготовлена під час проведення заходів:

         щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей (у деревостанах віком понад 40 роківрубки догляду за лісом, вибіркові санітарні рубки, вибіркові лісовідновні рубки, рубки, повязані з реконструкцією, ландшафтні рубки й рубки переформування; незалежно від віку деревостанів-суцільні санітарні та суцільні лісовідновні рубки);

         з розчищення лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю, у звязку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів тощо;

         другорядні лісові матеріали (заготівля живиці, пнів, лубу та кори, деревної зелені, деревних соків та інших другорядних лісових матеріалів, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

         побічні лісові користування (заготівля сіна, випасання худоби, заготівля дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід, лікарських рослин, збирання лісової підстилки, заготівля очерету та інших побічних лісових користувань, передбачених нормативно-правовими актами з ведення лісового господарства);

         використання корисних властивостей лісів для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей та проведення науково-дослідних робіт.

         Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями з питань оподаткування можна в ЗІР, який розміщено на вебпорталі ДПС України.

 

Про оподаткування виграшів та призів ПДФО

            Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів.

         Відповідно до п. п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума ПДФО, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 %), із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

         Крім того, податкові агенти – оператори лотереї у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів у вигляді виграшів (призів) та загальну суму утриманого з них ПДФО. При цьому у Розрахунку не зазначається інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього ПДФО, а також відомості про фізичну особу – платника ПДФО, яка одержала дохід у вигляді виграшу (призу).

         Під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею або в інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником ПДФО права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника ПДФО у зв’язку з отриманням такого доходу. Доходи у вигляді виграшів остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок.

         Детально ознайомитися з цим та іншими роз’ясненнями з питань оподаткування можна в загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, який розміщено на вебпорталі ДПС України.

         Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Де в Електронному кабінеті можна переглянути інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ?

            Інформацію щодо реквізитів рахунка у системі електронного адміністрування ПДВ платники податків мають можливість переглянути в приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські рахунки» режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ».
        
Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

         Інформаційно-довідковий департамент ДПС - 0 800 501 007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів – за тарифами операторів мобільного зв’язку).

         Детальніше - https://tax.gov.ua/baneryi/pitannya-dnya/

         Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Платники єдиного податку І групи, сплатіть ЄСВ до 20 липня!

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує про необхідність сплати єдиного соціального внеску за червень цього року до 20 липня 2021 року.

Так, нормами Закону України від 04.12.2020 № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» були передбачені пільги для платників податків, зокрема для підприємців – платників єдиного податку І групи.

Відповідно до положень зазначеного закону, платники єдиного податку І групи тимчасово звільнялися від сплати єдиного податку, а також від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску з грудня 2020 року по травень 2021 року включно.

При цьому вказаний період включається до страхового стажу підприємця, та вважається, що страхові суми були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску.

Однак, з 01 червня 2021 року для платників єдиного податку І групи відновлено обов’язок сплати єдиного податку та єдиного внеску за червень 2021 року.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Роботодавці Херсонщини спрямували понад 2,5 мільярда гривень

на соціальні потреби

 

Протягом січня – червня 2021 року роботодавці Херсонщини перерахували до соціальних фондів майже 2,6 млрд гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 488,8 млн гривень більше показника минулого року.

Таку інформацію надали фахівці відділу координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

         Завдяки своєчасній сплаті єдиного внеску мешканці Херсонської області отримують пенсії, виплати на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань. Саме тому в Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі приділяють значну увагу контролю за дотриманням роботодавцями та підприємцями своєчасної сплати єдиного соціального внеску. Адже це не лише конституційний обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного.

 

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

 

Бізнес Херсонщини сплатив понад 1 мільярд гривень ПДВ

 

За даними відділу координації та моніторингу доходів бюджету Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі у першому півріччі поточного року суб’єкти господарювання Херсонщини сплатили до Державного бюджету 1,08 млрд гривень податку на додану вартість.

Цьогорічні показники надходжень податку на додану вартість перевищили торішні на 343,5 млн гривень та займають друге місце з найбільших часток серед надходжень податків і зборів до Державного бюджету.

Забезпечити стабільне надходження ПДВ вдалося завдяки ефективному адмініструванню податку на додану вартість, якісній аналітичній роботі у сфері упередження та руйнування схем мінімізації.

Варто також додати, що запровадження новацій у сфері адміністрування ПДВ зменшує можливості для маніпуляцій з цим податком і робить процес відшкодування більш прозорим та автоматичним.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь