Великолепетиська лікарня не закривається!

Дата: 08.08.2021 10:02
Кількість переглядів: 996

Єдину лікарню у Великолепетиській громаді ніхто не закриває і навіть не збиралися! Про це офіційно заявив селищний голова Максим Колокот під час засідання терміново скликаної позачергової сесії селищної ради. Розквіт та процвітання медицини в громаді було та залишається однією з найголовніших цілей у роботі теперішньої місцевої влади. Утім, засумніватися у правдивості цих намірів та збити з пантелику сотні жителів громади хибно змусили певні нещодавні обставини.

Про що йде мова

29 липня у соціальній мережі Фейсбук, під авторством головного лікаря Великолепетиської лікарні виходить публікація провокаційного, наклепницького та підбурювального характеру, яка своїм змістом здіймає хвилю обурення і неабияк лякає сотні жителів нашої громади. «Зараз лікарня знаходиться на межі повного закриття. На 01.08.2021 р. заборгованість по заробітній платі становить 926,1 тис. грн.» - йде мова у публікації, «… отримали листа від голови Великолепетиської селищної ради з фактично вимогою про скорочення персоналу». До публікації додано лист під підписом селищного голови, у якому, до речі, а ні слова про скорочення, лише прохання надати пояснення щодо ситуації яка склалася та можливі економічно обґрунтовані заходи по погашенню кредиторської заборгованості. Відступаючи назад варто зазначити - як стало відомо, кредиторська заборгованість обліковується по підприємству протягом останніх трьох місяців і жодної інформації з цього приводу не прозвучало від головного лікаря на неодноразових зустрічах, нарадах з головою громади, не було згадано про це і на засіданнях сесії, де депутати заслуховували фінансові звіти керівництва лікарні.

Отже в той час, коли у селищній раді розпочинається оперативне опрацювання даного питання, замість долучення до спільного аналізу проблеми, пошуку шляхів та опрацювання можливостей її вирішення і активної співпраці у цьому напрямку з місцевою владою, головний лікар направляє до селищної ради листи і пише статтю у Фейсбук, де наголошує: «таке враження, що місцева влада не дбає ні про пацієнтів, ні про медиків».  Ба більше, після офіційно опублікованого проєкту рішення позачергової сесії селищної ради не забарилася з виходом і друга публікація керівника лікарні, цього разу із заявою про погрози, звинувачування та залякування.

Про хід позачергової сесії та долю лікарні

Аби негайно та кваліфіковано розібратися у тому, що сьогодні насправді відбувається у лікарні селищним головою було оперативно скликано  позачергову сесію. Під час засідання очільник громади доповів про виконання повноважень селищної ради у системі фінансування закладу охорони здоров’я, які чітко зазначені у статті 89 Бюджетного кодексу України, а це: фінансування програм громадського здоров’я, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, підтримка місцевих програм розвитку та  медичного закладу ( придбання обладнання, ремонти).

У ході сесії було заслухано начальників фінансового та соціально-культурного відділів селищної ради, висловили свої думки депутати, керівник Великолепетиської лікарні, дехто з присутніх лікарів.

Голова громади Максим Колокот також доповів, що селищна рада готова допомагати, проте, для подальшого виділення коштів на запит голови навіть не було надано від лікарні необхідної інформації для аналізу та вирішення проблемного питання. Отож, проєкт рішення сесії селищної ради передбачав створення робочої групи з метою проведення перевірки нарахування та виплати заробітної плати, стимулюючих виплат, аналізу надходжень та використання коштів спеціального фонду, оперативного та достовірного аналізу роботи КНП «Великолепетиська лікарня». Робоча група мала б провести відповідний аналіз роботи підприємства, надати пропозиції щодо виходу із кризової ситуації та подальшої ефективної роботи лікарні, скасувати наказ директора КНП «Великолепетиська лікарня» від 03 серпня 2021 року «Про попередження працівників КНП «Великолепетиська лікарня» про можливе звільнення та скорочення  з 04 жовтня 2021 року»,  скасувати надбавки директору лікарні у зв’язку із допущенням заборгованості по заробітній платі на відповідному комунальному підприємстві.

Після детального емоційного обговорення усіх пунктів проєкту рішення депутатами було вирішено виключити із нього декілька пунктів та винесено на голосування. Присутні депутати здійснили своє волевиявлення майже одноголосно, але рішення сесії не прийнято, бо не вистачило лише два голоси. Не набрало необхідної кількості голосів і винесене вже безпосередньо на сесії питання про звільнення директора лікарні (відповідна заява була подана директором відразу після того, як стало відомо про згаданий проєкт рішення).

Маємо що маємо

«Підняття та розвиток медицини – одне з пріоритетних завдань на найближчі роки» - неодноразово повторював селищний голова Максим Колокот. Скільки часу, терпіння та зусиль було витрачено очільником громади у ході виконання лікарнею вимог НСЗУ щодо заключення необхідних пакетів медичних послуг (до слова, які варто було виконати лікарні ще з 2018 року). Скільки відвідувань та зустрічей з керівництвом медичного закладу, сільгоспвиробниками та підприємцями щодо вирішення нагальних проблем та потреб, залучення спонсорської допомоги відбулося протягом останніх пів року, скільки робочих поїздок в область було здійснено головою з тією ж метою – допомогти та підняти лікарню.

А звичайному мешканцю громади насправді здебільшого все одно чому саме виникла та чи інша проблема в лікарні, чому вона не вирішується керівником, а у місцевому бюджеті може бракувати на це коштів. Людині, всього-на-всього, важливо мати можливість звернутися у медичний заклад на території своєї громади та отримати відповідні медичні послуги. Все. Інше повинно турбувати керівників.

І це насправді нормально, коли до вирішення тих чи інших проблем за стіл переговорів сідають усі зацікавлені в цьому особи. Тоді і проблеми вже не такі й страшні, адже доклавши спільно максимум зусиль і бажання можна подолати все. Але як бути коли у вирішені проблем зацікавлені не всі? Це питання звісно риторичне. Нехай кожен сам для себе зробить висновки.

Питання із заборгованістю обов’язково буде вирішено. Жителі Великолепетиської громади  повинні отримувати належне медичне обслуговування, а колектив лікарні вчасну і чесну оплату за свою сумлінну, часом таку нелегку щоденну працю.

Детальний перебіг засідання сесії переглядайте нижче.

Про хід вирішення обговорюваного проблемного питання повідомлятимемо далі.

 

Автор: Надія КУЧЕРЕНКО, спеціаліст з питань преси та інформації Великолепетиської селищної ради 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь