РЕЗУЛЬТАТИ СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ – ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ

Дата: 23.08.2021 16:53
Кількість переглядів: 278

Протягом червня-серпня 2021 року проводилося дослідження громадської думки про умови життя та перспективи розвитку Великолепетиської громади. Анкетування мешканців громади проведене для вивчення їх думки, визначення переліку основних проблем та пропозицій щодо покращення життя в громаді.
В анкетуванні взяли участь 953 жителі громади, а це мешканці селища Велика Лепетиха, сіл Мала Лепетиха, Катеринівка, Костянтинівка, Князегригорівка, Середнє, Дмитрівка.  Серед опитаних мешканців 76,7% - жінки та 23,3 % - чоловіки.

Фото без опису

Найактивнішу участь в опитуванні прийняли такі верстви населення, як працівники бюджетної сфери – 27,3%, робітники –  15,4%, безробітні – 15,4%, а також пенсіонери – 11,6%, домогосподарки – 11,2% і державні службовці – 7,9%. За віковою категорією 30,3 % громадян віком 26-35 років та 27,2% - 34-44 років, молодь до 25 років – 10,9%, люди віком 49-59 років – 19% та люди пенсійного віку проголосували в кількості 12,6%.

Таким чином, в анкетуванні взяли участь: 
−    мешканці кожного населеного пункту громади; 
−    і чоловіки, і жінки мали змогу висловити свою думку;
−    мешканці громади різного віку, тобто врахована думка і молоді, і старшого покоління;
−    представники різних видів діяльності: і пенсіонери, і студенти, і ті, хто працює на себе чи веде домогосподарство, та ті, хто працює на підприємствах;
−    люди, які довгий час проживають на території новоутвореної громади, тому добре розуміють особливості населених пунктів, проблеми, а також можуть запропонувати шляхи вирішення існуючих проблем.
Більшість респондентів щодо факту створення нашої громади ще не можуть сказати чи погано, чи добре (58,3%) та 52,1% опитаних зазначили, що факт створення громади на них ніяк не вплинув.
Результати анкетування.
Респондентам було запропоновано визначити проблемні питання у розвитку Великолепетиської громади, котрі потребують першочергового вирішення. В результаті опитування, встановлено, що найбільшою проблемою для населення є безробіття, неможливість працевлаштування у громаді, так вважає 644 респонденти (67,9%), незадовільний стан доріг – 576 (60,8%) та низький рівень медичних послуг у медичних закладах громади – 478 (50,4%).  Найменше хвилюють громадськість проблеми в сфері соціального захисту 49 (5,2%), поганий доступ до інтернету - 72 (7,6%) та проблеми з мобільним зв’язком на території ОТГ - 76 (8,0%) (рис. 1).

 Фото без опису
Рис. 1. Проблеми нашої громади є найбільш болючими і потребують першочергового вирішення

Щодо сфер, які повинні мати пріоритет під час розподілу бюджетних коштів, думки розділилися. Все ж таки перша трійка виглядає так: ремонт доріг, охорона здоров`я, освіта і дошкільне виховання. Наступний рівень – водопостачання та водовідведення, вуличне освітлення та чистота вулиць та громадських місць (рис. 2).
 Фото без опису
Рис. 2. Сфери, які повинні фінансуватися  з бюджету першочергово 

Пріоритетними напрямками економічного розвитку Великолепетиської громади більшість опитуваних вважають сільське господарство (рослинництво), переробку сільськогосподарської продукції та сільське господарство (тваринництво) (рис. 3).

 Фото без опису
Рис. 3. Пріоритетні напрями економічного розвитку Великолепетиської громади 

Проведений аналіз результатів дослідження засвідчив, що позитивно оцінені в громаді сфера освітніх послуг, соціальних послуг та послуги в сфері культури та спорту.  Таким чином, саме для цих сфер необхідно застосовувати принцип збереження рівня послуг та їх підтримку під час планування заходів стратегії. З ухилом в сторону негативної оцінки було оцінено мешканцями низку питань, пов’язаних з станом надання комунальних послуг – що свідчить про наявність певних проблем в цій сфері, особливо щодо чистоти і питань поводження з побутовими відходами, водопостачання та вуличне освітлення. Ці найважливіші питання повинні бути включені до Стратегії.
Повністю негативну оцінку отримала сфера дорожньої інфраструктури та сфера охорони здоров’я, це має бути відповідним чином враховано в Стратегії. 
Також визначено найбільшу проблему в громаді це безробіття і неможливість працевлаштуватися. Тому пріоритетом для громади має стати саме створення відповідних умов для розвитку малого та середнього підприємництва і саме ця сфера має стати пріоритетною під час розробки заходів стратегії.
Отже, загальна ситуація Великолепетиської громади є типовою для селищних громад, які мають низку проблем, пов’язаних з низьким рівнем економічного розвитку, зношеністю технічної інфраструктури. Окремо варто відзначити низьку громадську активність мешканців, які з одного боку не мають бажання брати активну участь в житті громади, а з іншого – не відчувають можливостей впливати на процеси прийняття рішень в громаді. Проблемою є і відсутність відчуття внутрішньої інтеграції громади, коли кожен мешканець мав би ідентифікувати себе не як мешканця окремого населеного пункту, а як мешканця всієї громади. Цей напрямок потребує розробки комплексних підходів з метою активізації мешканців і їх активного залучення до управління громадою.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь