Наша незалежність. Марафон 30

Дата: 25.08.2021 14:57
Кількість переглядів: 273

Шановні мешканці громади! 24 серпня ми відзначили 30 річницю незалежності Україїни. Нам є чим пишатися. Адже практично всі підприємства, установи та організації Великолепетиської громади за часи незалежності досягли вагомих успіхів.

Основною економічною галуззю громади є сільське господарство. Першими фермерськими господарствами Великолепетищини є «Альфа», Бережний О. П., «Зоря» Худолій О. М., та інші, МПП «Сіма» Москальков В. М., ТОВ «Агрофірма Україна» Дяков С. М. та інші. Насінне фермерське господарство «Руслан» засноване Узбеком Кузьмою Васильовичем у 1992 році має площу більше 1700 га, з яких зрошуються 700 га, кріпку матеріально-технічну базу. Для хімічного захисту рослин є два літаки Ан-2.

У 2004 р. посіло І місце на Всеукраїнському конкурсі «Краще фермерське господарство України».

Станом на 01 серпня 2021 р. на території ради працює 102 сільгоспідприємства, в тому числі за останні два роки створено 3 нових фермерських господарства.

ДП ДАК «Хліб України» «Великолепетиський елеватор» має потужність із завантаження водного транспорту, залежно від культури, 750 – 1500 т на добу, млин потужністю 90 т. борошна трьох ґатунків на добу.

Підприємство, за часів керівництва Коноваленка М. М. має безліч відзнак та нагород, серед яких: за високий рівень податкової культури (2000-2002); кращий роботодавець (2001-2003): за вагомий внесок у справу розбудови незалежної держави колектив нагороджено ювілейною медаллю «10 років незалежності України»; колектив посів 1-ше місце у трудовому суперництві на жнивах 2004-2005 рр.; номінант загальноукраїнського проекту «Україна аграрна» (2004).

СКГ «Сількомунгосп» у селищі Велика Лепетиха забезпечує підйом питної води з артезіанських свердловин; транспортування стічних вод і твердих побутових відходів від населення, підприємств та організацій.

Послуги з централізованого водопостачання отримують 3646 абонентів населення, і 93 юридичичні особи. Підприємство обслуговує 13 артезіанських свердловин. Довжина водомереж складає 72,4 км. Добове споживання води складає 763 м³, річне – 278700 м³. Враховуючи віковий стан водопровідної мережі, 2 рази на рік проводиться дезинфекція труб, профілактичним хлоруванням мереж.

У південній частині селища діє водогін технічної води.

У 2017 році на території с. Мала Лепетиха була збудована сонячна електростанція «Фрі Енерджі» «Мала Лепетиха» потужністю 5,5 МВт.

За роки незалежності розвинулися близько 140 підприємств торгівлі.

У 2008 році з’єднав береги Лепетиської балки міст-красень на бетонних опорах, довжиною 104 м, та шириною 3,2 м.

У 2020 році в смт Велика Лепетиха  ДП «Лідер»В здійснив капітальний ремонт вулиці Лермонтова протяжністю 1,8 км. Вартість склала 8,6 млн грн. У 2021 році здійснено ямковий ремонт доріг на вулицях Великої Лепетихи вартістю до 400000 грн.

У 1991 році було створено Великолепетиський районний центр зайнятості, який здійснював підтримку майбутніх підприємців, а саме: навчав безробітних з основ підприємницької діяльності; виплачував одноразову допомогу по безробіттю для відкриття власної справи (щороку 2-15 безробітних реєструвалися приватними підприємцями); безробітні мали можливість отримати другу вищу освіту; Проводилась професійна орієнтація  шкільної молоді. У 2000-х рр. відбулося будівництво нової будівлі центру зайнятості.

У 1993 році утворено Великолепетиський територіальний центр соціального обслуговування населення, який забезпечує догляд громадян вдома, їх соціальну адаптацію, інформування та консультування, соціальну профілактику та соціальний супровід.

До структури територіального центру входять: 3 відділення соціальної допомоги вдома, 1 відділення денного перебування, 1 відділення із соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді. Щороку територіальний центр обслуговує близько 1,5 тис. осіб, серед яких громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, члени сімей постраждалих учасників АТО/ООС, внутрішньо переміщені особи.

Для громадян поважного віку актуальною є послуга «Університет ІІІ віку», яка діє при відділенні денного перебування та постійно розвивається. «Університет» має 2 факультети: «Культурно-мистецький» та «Здорового способу життя». Для проведення занять для слухачів «Університет ІІІ віку» залучаються працівники центрального Будинку культури, дитячої школи мистецтв, центральної бібліотеки та селищного музею.

У 2013 році розпочав свою діяльність Великолепетиський Центр первинної медико-санітарної допомоги, який у 2018 році уклав угоду з Національною службою здоров’я України, та перейшов на нову модель фінансування. У 2020 році у користування Центру передано 2 комплекти телемедичного обладнання, закупленого за кошти державного та місцевого бюджетів на загальну суму   219,6 тис. грн.

Здійснюються поточні ремонти кабінетів прийому лікарів та маніпуляцій. Для їх облаштування закуплені та встановлені кондиціонери, придбано нові меблі, комп’ютерну техніку для забезпечення безперебійної роботи програми «МедЕйр» у системі «електронна охорона здоров’я» (введення карток пацієнтів, виписка електронного рецепту, направлень та ін.). Для швидкого та якісного спілкування пацієнтів із своїм лікарем придбано 7 мобільних телефонів зі службовими номерами.

Облаштовано лікарську амбулаторію в с. Князе-Григорівка.

На сьогодні ЦДЮТ – це потужний механізм. Тут займаються понад 300 дітей у 27 гуртках, працює 9 педагогічних працівників. За роки Незалежності України Великолепетиський центр дитячої та юнацької творчості став яскравим прикладом поєднання досвіду та новаторства, плідної співпраці дітей та дорослих, пошуку цікавих ідей, створення неповторної атмосфери.

Найбільш значущими подіями в культурному та релігійному  житті Великолепетищини стало відновлення та підняття з руїн унікальної церкви в с. Князе- Григорівка, яка нині носить ім’я Різдва Пресвятої Богородиці,

та побудова нової Свято-Миколаївської церкви  в смт Велика Лепетиха. Будівництво нового храму селища було розпочато наприкінці 90-х років за ініціативи настоятеля церкви протоієрея Василя Шмигельського, та за участі небайдужих вірян. На Великдень 2014 року відбулося перше богослужіння у величному, надзвичайної краси храмі.

Протягом 2017-2019 років проведено капітальний ремонт даху та робочих приміщень Малолепетиського сільського будинку культури, облаштування в ньому спортивної та тренажерної зали, малої концертної зали, встановлення сучасної автономної системи електроопалення на загальну суму майже 2 млн. грн.

Протягом 2018-2020 років виготовлено одяг сцени, здійснено поточні ремонти великої концертної зали і глядацьких крісел, капітальний ремонт даху, заміну вікон та дверей, придбано світлове обладнання сцени, здійснено ремонт спортивної зали та облаштування тренажерної зали у Великолепетиському центральному Будинку культури  на загальну суму 3,8 млн. гривень.

Протягом 2017-2019 років проведено капітальні ремонти Катеринівсього та Костянтинівського сільських будинків культури вартістю 120 і 242 тис. грн. відповідно.

Проведення ремонтів закладів культури дало змогу  значно покращити змістовне дозвілля для всіх жителів громади, виявляти їх творчу активність і самодіяльну ініціативу.

У 2016 році на центральній площі селища збудовано центральну концертну сцену для проведення урочистих заходів, концертно-розважальних програм, конкурсів та  фестивалів. Тепер над сценою урочисто майорить Державний Прапор України.

У 2016 році за ініціативи директора комунального закладу «Великолепетиський селищний народний краєзнавчий музей ім. О. І.  Ціпко» Миколи Марченка розпочалася повна реекспозиція музею, яка триває до цих пір. Для закупівлі матеріалів використовуються, як бюджетні, так і спонсорські кошти, а всі оформлювальні і ремонтні роботи, в тому числі виготовлення стендів, шаф, підставок, здійснюються безкоштовною працею працівників музею. Першим кроком стало повне переоформлення зали «Сучасність», і кардинальні зміни в залі «Українська хата». Наступним – створення зали «Вітальня», експозиції якої розповідають про засновницю музею, виникнення населених пунктів, району, історія церков району. У 2018 році Р. К. Узбек виділив 41200 грн. власних коштів на ремонт 2-х суміжних незадіяних раніше кімнат будівлі музею. Силами працівників закладу в них було створено залу «Декоративно-ужиткове мистецтво». Актова зала музею також була залучена до розташування експозицій. В ній створена «Картинна галерея», яка налічує 42 оригінальні картини виключно місцевих авторів. Ще 13 картин розміщені в експозиціях «Вітальні», а 5, і 22 великих дитячих малюнка в стилі петриківського розпису, – в коридорі, який сполучає ці зали. 9 аплікаційних картин і 2 великих дитячих малюнка в стилі петриківського розпису розміщені в залі «Сучасність». Також в актовій залі розміщені: «Лапідарій», головними прикрасами якого є скіфська силуетна баба 4 ст. до н. е., та три половецькі баби; виставки радіоелектроніки 40-90-х рр. ХХ ст., керамічних виробів Гіпс Н. Є., статуеток, шкатулок і годинників.

В 2020-2021 рр. у залі «Прадавнє минуле» створено стенди і експозиції про археологічні культури, економічний, політичний і культурний розвиток Великолепетищини від прадавніх часів до поч. XX ст., діорама «Козацький зимівник»…

В 9 разів зросла кількість експонатів музею, і становить більше ніж 20000 основного фонду, і більше ніж 20000 науково-допоміжного фонду.

Створено сторінку музею у Фейсбуці, в якої 730 друзів.

Шифер був придбаний за бюджетні кошти, а латання даху музею виконане безкоштовно будівельною бригадою Великолепетиського Елеватора, директором якого був Рабовський Д. Л. За бюджетні кошти утеплено стелю музею, відремонтовано фасад, замінено вікна на пластикові. За спонсорські кошти закладено вікна північного і східного боків будівлі.  

 У 2021 році в музею з’явилась філія – Князегригорівський сільський народний краєзнавчий ім. В. А. Якубова музей-філія. У його сторінки у Фейсбуці 190 друзів.

У 2016 році, за ініціативи депутата Великолепетиської районної ради Руслана Узбека та Віктора Антипенка, створено місцеву радіостанцію «Лепетиха ФМ» для участі у державному проєкті розвитку малопотужного місцевого радіомовлення. «Лепетиха ФМ» регулярно виходить в ефір на хвилі 107.1 мГц. Основна спонсорська підтримка, яку отримує підприємство протягом своєї діяльності, надходить від Узбека Р. К., який безкоштовно надав в оренду обладнання та офісне приміщення, а також оплатив всі поточні витрати, які були необхідні для початку та підтримання роботи підприємства.

З 1 квітня 2019 року вийшло в ефір 544 випуска КП «Лепетиха ФМ». Радіостанція висвітлює новини Великолепетиської громади та програми культурного спрямування. Постійними рубриками є «Мандруємо Україною», «Цікаві факти про все на світі», «Мандруємо світом з Лепетихою ФМ». Ведуться рубрики: «Історичний календар», директором селищного музею М. М. Марченком; «Свята, звичаї, обряди українського народу», методистом Великолепетиського ЦБК О. С. Шеховцовою; «Я маю право знати», заступником начальника Великолепетиського бюро правової допомоги. Також невід’ємною і поширеною є рубрика «Кольоровий світ Лепетихи», яка передає вітання зі святами радіослухачам «Лепетихи ФМ» з Великолепетищини, Рубанівської, Верхньорогачицької, Горностаївської, Бериславської громад та інших населених пунктів Херсонської і Запорізької областей. 

Створену у 1987 році ДЮСШ у 1992 році було реорганізовано в ДЮКСП, а в 2004 році знову реорганізовано в Великолепетиську дитячо-юнацьку спортивну школу. Одна з найкращих в Херсонській обл. по комплектації тренерськими кадрами, серед яких чемпіон  параолімпійських ігор з футболу, майстри спорту СРСР і України.  Мала досить міцну матеріально-технічну базу: спортивний  майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям, спортивний, тренажерний і для заняття карате та пауерліфтінгом зали у Великій Лепетисі. За роки діяльності тренерами виховано  8500 спортсменів, серед яких призери чемпіонатів світу, Європи, України, рекордсмени України, багаторазові переможці і призери міжобласних, обласних та районних змагань з легкої атлетики  волейболу, пауерліфтінгу, карате, тенісу і футболу. 5 майстрів спорту, 5 КМСів, два десятки першорозрядників.

В 2021 році ДЮСШ реорганізовано у Великолепетиський спортивний клуб.

У парках Великої Лепетихи і Малої Лепетихи встановлено вуличні тренажери, облаштовано дитячі ігрові майданчики, проведено капітальні ремонти спортивних, та облаштування тренажерних залів.

На території Катеринівського старостату облаштовано приміщення для проведення фізкультурно-оздоровчих заходів.

 

Директор селищного музею

М. М. Марченко.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь