На засіданні виконкому селищної ради

Дата: 08.09.2021 15:29
Кількість переглядів: 691

06 вересня відбулося чергове засідання виконкому Великолепетиської селищної ради. Під час засідання розглянуто 19 питань. Зокрема схвалено прогноз бюджету Великолепетиської селищної територіальної громади на 2022-2024 роки.

Фото без опису

Прогноз - це орієнтир для складання головними розпорядниками коштів бюджету громади планів діяльності, формування ними ефективної та дієвої мережі підвідомчих установ, впровадження завчасних заходів з її формування. Основними завданнями бюджетної політики на середньостроковий період незмінно залишатимуться: залучення додаткових надходжень до бюджету, зокрема й шляхом ефективного управління об’єктами спільної власності територіальних громад; підвищення прозорості, ефективності та результативності управління бюджетними коштами; забезпечення стабільного функціонування бюджетних установ та надання ними населенню громади якісних соціальних послуг; фінансове забезпечення місцевих (регіональних) програм з метою їх реалізації; підтримка та розвиток підприємств (закладів, установ) та інших об’єктів спільної власності громади. Як зазначила доповідач – начальник фінансового відділу Великолепетиської селищної ради Ірина Мамаєва, показники Прогнозу можуть відрізнятися від показників майбутнього бюджету з багатьох причин. Не можна передбачити темпи зростання тарифів на комунальні послуги та енергоносії, підвищення соціальних стандартів понад рівень, визначений Бюджетною декларацією на 2022 - 2024 роки; прийняття органами влади рішень, що можуть призвести до збільшення видатків бюджету громади, без передачі відповідного фінансового ресурсу на їх реалізацію; невиконання дохідної частини бюджету громади, зумовлене змінами в економічному середовищі; та зі зміни інших чинників, незалежних від діяльності громади. Також було зазначено, що заплановані в Прогнозі видатки розподілені згідно запланованих власних надходжень, оскільки яким буде державний бюджет на наступний рік теж передбачити не можна, а відтак, невідомо якого розміру субвенції отримає громада, наприклад на заробітну плату освітян тощо.

Серед пріоритетних напрямків, над якими працюватиме громада у 2022-2024 роках: покращення технічного стану водогонів; проведення ремонту доріг, утримання їх в належному стані; впровадження альтернативних джерел опалення в установах і закладах соціально-культурної сфери; озеленення населених пунктів; утримання в належному санітарно-технічному стані об’єктів та елементів благоустрою.

Підсумовуючи обговорення питання, селищний голова Максим Колокот звернув увагу присутніх на необхідності більш плідної роботи над наповненням бюджету. Розглядаючи Прогноз бюджету, більшість звернула уваги на заплановані видатки, чи не прогнозується скорочення. А скорочення можна уникнути, якщо мати певні напрацювання у вигляді перевиконання бюджету, щоб мати можливість на лише утримувати діючу інфраструктуру, а й виділяти кошти на розвиток. Ми вже кілька разів опинялися в ситуації, коли підтримка селищної ради була вкрай необхідною там, де мали б справитись без залучення коштів громади. Наприклад, нещодавній – коли Національна служба здоров’я нарахувала і виділила кошти на заробітну плату менші за потрібне. На це вплинула низка причин, не всі з них суб’єктивні, а як  результат – на погашення заборгованості медикам депутати селищної ради виділили кошти з бюджету за рахунок його перевиконання. А якби їх не було? Наповнення нашої спільної скарбниці залежить від кожного мешканця, від його чесності, порядності і бажання жити у затишній громаді з потужним розвитком.

На засіданні також погоджено звіти про виконання фінансових планів КНП «Великолепетиська центральна лікарня», КП «Великолепетиський центр первинної медико-санітарної допомоги», СКГ «Сількомунгосп». Створено робочу групу з питань реалізації проекту комплексного плану просторового розвитку територій Великолепетиської селищної ради та затверджено її положення. Серед пріоритетних завдань, над якими працюватиме робоча група: вжиття заходів, спрямованих на підвищення прозорості управління земельними ресурсами у старостинських округах та селищі, захисту прав та створення стабільних економічних та соціальних умов для селищної ради; визначення шляхів, механізмів та способів вирішення проблемних питань. Тобто, це такий собі дороговказ – визначатимуться пріоритетні напрямки розвитку громади, можливості залучення для реалізації проектів коштів бюджету вищих рівнів, грантові кошти тощо і контролюватиметься їх реалізація.

Також погоджено встановлення граничного нормативу рентабельності при розрахунку платних послуг, що надаються КНП «Великолепетиська центральна лікарня»  в розмірі 10% до собівартості послуг, серед яких профілактичні огляди, лабораторні та діагностичні дослідження та розглянуто низку інших питань, що безпосередньо стосуються життєдіяльності громади.

Автор: Світлана Павліченко

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь