Податкова інформує

Дата: 29.09.2021 08:14
Кількість переглядів: 114

З початку року Великолепетиською ДПІ зареєстровано 23 РРО За січень – серпень 2021 року спеціалістами Великолепетиської ДПІ Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі надано низку адміністративних послуг, серед яких:

Фото без опису

реєстрація реєстратора розрахункових операцій23;

реєстрація книг обліку розрахункових операцій59;

реєстрація розрахункових книжок37.

Нагадуємо, що реєстрація реєстратора розрахункових операцій здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Повний перелік адміністративних послуг, які надаються Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та
 м. Севастополі
, можна переглянути на офіційному субсайті - https://kherson.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/.

Нагадаємо: наразі в органах податкової служби обмежено безпосереднє спілкування працівників з відвідувачами та забезпечено приймання документів через скриньку для кореспонденції. Податкова інспекція здійснює прийом громадян за попереднім записом та при наявності засобів особистого захисту.

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній

Республіці Крим та м. Севастополі

 

ФОП не використовує РРО:

який документ за продані товари видавати покупцям?

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо документального підтвердження проведення розрахункових операцій за продані товари (надані послуги).

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (даліЗакон № 265), реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особамипідприємцями), які відносяться відповідно до Податкового кодексу України до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Разом з тим, п. 15 ст. 3 Закону № 265 визначено, що субєкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобовязані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів».

Таким чином, підприємець – платник єдиного податку, який має право не застосовувати РРО та/або ПРРО, зобов’язаний надати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 109.02 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Дата відображення в ІКП платника податків даних звітних документів

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо дати відображення в інтегрованій картці платника даних податкової звітності та звітності з ЄВ.

Оперативний облік податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) ведеться податковими органами за кожним видом платежу в інтегрованій картці платника (далі – ІКП).

Показники, які відображаються у підсистемі, що забезпечує обробку звітності та платежів, - це показники форм податкової звітності та звітності з єдиного внеску.

Дані податкової звітності та звітності з єдиного внеску відображаються в інтегрованій картці платника такими датами:

1) датою, що відповідає даті граничного терміну сплати грошових зобов’язань за поданими документами звітності – у разі подання платниками документів звітності:

у законодавчо встановлені терміни для такого подання,

з порушенням термінів подання, але до настання граничного строку сплати грошового зобов’язання;

2) датою подання документів звітності до податкового органу, якщо інше не визначено в алгоритмі відображення (рознесення) даних первинних показників в ІКП для форми документа звітності – у разі подання платником таких документів звітності:

після настання граничного строку сплати грошового зобов’язання,

уточнюючих,

за звітний (податковий) період, на який припадає дата ліквідації платника.

Детальна інформація розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у розділі 129.04 ЗІР за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Коли РРО можна не застосовувати

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо проведення розрахункових операцій підприємств (не повязаних з реалізацією) під час яких можливо не застосовувати РРО.

При здійсненні операцій, безпосередньо не повязаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна, а саме операцій, доходи від яких включаються до складу інших операційних доходів або інших доходів, РРО/ програмні РРО і розрахункові книжки не застосовуються.

Зазначені операції проводяться з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких може бути засвідчений відбитком печатки (використання печатки не є обовязковим) (п. 25 розд. III «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148).

Водночас при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, оплаті комунальних послуг, передбачених договором оренди, застосовуються РРО або ПРРО.

Нагадаємо, що інший операційний дохідце суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема: дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від роялті, відсотків, отриманих на залишки коштів на поточних рахунках в банках, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), необоротних активів, утримуваних для продажу, та групи вибуття тощо (п. 7 П(С)БО 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 № 290).

Детальна інформація розміщена в розділі 109.03 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

З 1 жовтня запрацюють нові вимоги до реквізитів у фіскальному чеку РРО

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо необхідності з 01.10.2021 зазначати у фіскальному чеку РРО цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Наказом Міністерства фінансів України від 08.06.2021 № 329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних документів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.06.2020 за № 832/36454 (даліНаказ № 329), внесено зміни до форми та змісту розрахункових документів.

Наказ № 329 стосується виключно наявності з 01.10.2021 у фіскальних касових чеках, які формуються всіма без виключення ПРРО/РРО, цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Отже, з 01.10.2021 у фіскальних касових чеках, які формуються всіма без виключення РРО/програмними РРО, зазначається цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Детальна інформація розміщена в розділі 109.10 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Що таке торгівля валютними цінностями та іноземною валютою?

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків.

Відповідно до пп. 14.1.247 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (даліПКУ) торгівля валютними цінностямиоперації, пов'язані з переходом права власності на національну валюту України, іноземну валюту, платіжні документи та інші цінні папери, виражені у національній валюті України, в іноземній валюті або банківських металах, банківські метали.

Торгівля іноземною валютою - валютні операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами за умови, що такими валютними цінностями є національна валюта України, цінні папери та чеки, виражені у національній валюті України (п. п. 14.1.247 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

 

Про сплату земельного податку в рік придбання земельної ділянки

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує платників податків щодо порядку сплати земельного податку фізичною особою у рік придбання земельної ділянки.

Згідно з п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нарахування громадянам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 01 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення – рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Якщо такий перехід відбувається після 01 липня поточного року, контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Отже, при отриманні від центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин, та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, інформації про набуття фізичною особою права власності на земельну ділянку або на підставі поданих фізичною особою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки відомостей про правовстановлюючі документи на земельну ділянку, контролюючий орган здійснює нарахування сум земельного податку починаючи з місяця, в якому у фізичної особи виникло право власності, та надсилає податкове повідомлення-рішення такій фізичній особі.

Податок підлягає сплаті протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (абзац перший п. 287.5 ст. 287 ПКУ).

Детальна інформація розміщена в розділі 111.05 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь