Проєкт рішення сесії селищної ради "Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами на території Великолепетиської територіальної громади на 2021 – 2025 роки"

Дата: 30.09.2021 16:59
Кількість переглядів: 259

 

Фото без опису

Україна

ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Проект РІШЕННЯ

________ сесії селищної ради VІІI скликання

 

_________ 2021 року

 

Про затвердження Програми поводження
з твердими побутовими відходами на
території Великолепетиської територіальної громади
на 2021 – 2025 роки

 

Керуючись Законом України «Про відходи», Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища», Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», З метою реалізації Національної стратегії поводження з твердими побутовими відходами в Україні, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 04 березня 2004 р. N265 «Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами», Розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 листопада
2017 року № 820-р «Про схвалення Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року
», з метою здійснення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення екологічного та санітарного стану населених пунктів територіальної громади, на підставі пункту 22 ч. 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму поводження з твердими побутовими відходами на території Великолепетиської селищної ради на 2021 – 2025 роки (далі–Програма) (додаток 1).

2.Фінансовому відділу Великолепетиської селищної ради (Мамаєва І. Ю.) щорічно при формуванні  бюджету громади  передбачати виділення коштів на виконання цієї Програми.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг.

 

 

 Селищний  голова                                                                Максим КОЛОКОТ

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням __________сесії Великолепетиської селищної ради  VIII скликання

__________2021р. №_______

 

ПАСПОРТ

Програми поводження з твердими побутовими відходами

на території Великолепетиської територіальної громади 2021 – 2025 роки

  1

Ініціатори розроблення Програми

Виконавчий комітет Великолепетиської селищної ради

2.

Підстави для прийняття програми

Закон України « Про відходи» стаття 32 яка набула дії з 1.01.2018 р., Закон України  « Про благоустрій населених  пунктів» від 16.10.2012 р., Закон України « Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.1991 р.

3.

Розробники Програми

Виконавчий комітет Великолепетиської селищної ради

4.

Відповідальний виконавець

Виконавчий комітет Великолепетиської селищної ради

5.

Учасники Програми

Виконавчий комітет Великолепетиської селищної ради, інші підприємства і організації, які займаються збиранням і утилізацією відходів.

6.

Термін реалізації програми

2021 – 2025 роки

7.

Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

Бюджет селищної територіальної громади, державний бюджет

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього

 

6050,0 тис. грн.

 

Всього

по Програмі

2021-2025

Фінансування за роками, тис. грн.

2021

2022

2023

2024

2025

Всього, у т.ч.

6050,0

942,0

2402,0

902,0

902,0

902,0

Державний бюджет

1500,0

 

1500,0

 

 

 

Бюджет селищної територіальної громади

4550,0

942,0

902,0

902,0

902,0

902,0

               

 

 

І. Загальні положення

Тверді побутові відходи (надалі – ТПВ) утворюються у процесі життєдіяльності людини (харчові відходи, макулатура, скло, метали, полімерні матеріали тощо) і накопичуються у жилих будинках, громадських, навчальних, лікувальних, торговельних та інших закладах. Особливістю ТПВ є те, що вони є змішаними, тобто сумішшю компонентів. Поділ на окремі складові частини компонентів ТПВ називається морфологічним складом. Змішування ТПВ відбувається на стадії їх утворення, зберігання, перевезення та захоронення. Це призводить до утворення шкідливих хімічних сполук, що забруднюють атмосферне повітря та ґрунтові води.

Протягом останнього десятиріччя в Україні продовжується прогресуюче накопичення відходів, не є винятком і територія нашої громади. Розрив між прогресуючим накопиченням відходів і заходами, спрямованими на запобігання їх утворенню, розширення утилізації, знешкодження та видалення, загрожує не тільки поглибленням екологічної кризи, а й загостренням соціальної ситуації в цілому. Звідси – необхідність подальшого удосконалення та розвитку з врахуванням вітчизняного та світового досвіду всієї правової, нормативно-методичної та техніко-економічної системи поводження з відходами. Проблеми у сфері поводження з побутовими відходами потребують невідкладного вирішення за умови фінансування заходів на місцевому та державному рівнях.

Практичний досвід поводження з ТПВ європейських країн свідчить про те, що необхідно впроваджувати комплексну систему збирання та перероблення ТПВ, яка забезпечує використання відходів як вторинної сировини згідно вимог екологічної безпеки. Це дозволить менше захоронювати відходи на полігоні ТПВ та розвивати потужності з комплексної переробки ТПВ з використанням вторинних ресурсів, залучаючи їх у виробничий обіг.

Програма поводження з твердими побутовими відходами на території Великолепетиської територіальної громади Каховського району Херсонської області на 2021-2025 роки  (надалі – Програма) – це комплекс взаємопов’язаних та узгоджених у часі заходів: організаційних, технологічних, технічних, ресурсозберігаючих, екологічних, санітарно-гігієнічних, фінансово-економічних, соціальних, інформаційних, освітньо-виховних тощо, спрямованих на розв’язання проблем у сфері поводження з ТПВ, та напрями діяльності, спрямовані на запобігання утворенню ТПВ: їх збирання, транспортування, зберігання, оброблення, сортування, перероблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Нормативно-правовою базою для розроблення Програми є Закони України: «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про відходи», «Про благоустрій населених пунктів», « Про охорону навколишнього природного середовища», постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року № 265 «Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами» та інші нормативно-правові акти Президента України, Кабінету Міністрів України.

Дана Програма акцентує увагу на проблемі збирання, сортування та утилізації твердих побутових відходів (далі ТПВ), яка стримує сталий розвиток селищної ради та забезпечує реалізацію державної політики у сфері поводження з твердими побутовими відходами.  Вирішення даної проблеми дасть змогу не тільки правильно поводитися з відходами що в свою чергу несе екологічну стабільність, а ще отримувати стабільний дохід від сортування твердих побутових відходів. 

 

ІІ. Сучасний стан сфери поводження з твердими побутовими  відходами

Середньо статистичний українець в рік утворює 250 кг сміття, з них: скло - 9,25 кг; макулатура – 92,5 кг; пластмаса – 13 кг; ПЕТ- пляшки – 5 кг; органічні відходи – 100 кг; інші відходи – 30,25 кг. У Великолепетиській селищній раді проживає 13677 чоловік. Кожен рік утворюється близько 3420 тонн твердих побутових відходів.

На території Великолепетиської територіальної громади розташоване смт Велика Лепетиха, села Мала Лепетиха, Дмитрівка, Сергіївка, Князе-Григорівка, Середнє, Катеринівка та Костянтинівка. Функціонують підприємства різних форм власності, фермерські господарства, об'єкти торгівлі, установи медичного, соціально-культурного призначення, державні установи, заклади освіти та ін.

Оформлено правоустановчі документи на земельні ділянки під розміщення звалища твердих побутових відходів Великолепетиською селищною радою – Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 16.07.2014 індексний № 24345315, площею 2,5045 га та Князегригорівською сільською радою – Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ № 321175, зареєстрований25.09.2009
№ 3АА002193-03-09-717-00001, площею 1,9445 га.

Проводиться організоване вивезення побутових відходів з центральних вулиць та прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків у
смт Велика Лепетиха
, послугою з вивезення твердих побутових відходів охоплено 30 % населення селища. Решта населення цього населеного пункту а також інших населених пунктів селищної ради збір та вивіз сміття проводить неконтрольовано приватним транспортом.  Схему санітарного очищення смт Велика Лепетиха розроблено та затверджено рішенням сесії Великолепетиської селищної ради від 26 травня 2011 року № 131

Основним засобом видалення твердих побутових відходів є їх захоронення на сміттєзвалищах, що в переважній більшості не відповідає санітарно-екологічним нормам. Звалище розташоване в 0,8 км. від смт Велика Лепетиха.  В селищній раді введено в експлуатацію І чергу полігону твердих побутових відходів на території Великолепетиської селищної ради згідно декларації про готовність об’єкта до експлуатації від 06 вересня 2012 року № АС 14212158731, місткість об’єкта – 193500 м3, площа земельної ділянки – 2,5045 га. На даний час полігон не має огорожі та інших засобів захисту довкілля. Ситуацію ускладнює відсутність ефективної системи збору та формування окремих видів відходів як вторинної сировини. Як результат, на сміттєзвалище потрапляє значна кількість матеріалів, які мають високу ресурсну цінність та підлягають переробленню (скло, папір, метал). Також на території селища та сіл періодично утворюються стихійні сміттєзвалища. Населення приватного сектору  договорами на вивезення ТПВ  охоплено лише на 30 %. Мешканці будинків здійснюють часткове захоронення та переробку побутових відходів самостійно на своїх садибах. Відсутність організації збирання твердих побутових відходів призводить до утворення стихійних звалищ у балках,  вздовж доріг, що значно погіршує екологічний і санітарний стан довкілля. Стан відповідних сміттєзвалищ також не відповідає встановленим вимогам: відсутні свердловини для контролю забруднення підземних вод, звалища не обваловані, немає живої огорожі, під’їзні шляхи засмічені. Сортування відходів не проводиться, відсутні переносні сітчасті огорожі для затримання легких (летючих) фракцій відходів.

На території територіальної громади лише в смт Велика Лепетиха розташовані контейнери для збору сміття, стан яких не скрізь відповідає санітарним та технічним нормам. В усіх інших населених пунктах селищної ради контейнери для збирання сміття відсутні.

У зв’язку з тим, що у Великолепетиській селищній раді контейнери застарілого зразка, які не відповідають технологічним, санітарно-епідеміологічним та екологічним вимогам, постала проблема нового підходу до збирання та захоронення відходів, оновлення автомобільних та технічних ресурсів.

Сучасна структура системи санітарного очищення території Великолепетиської територіальної громади недосконала. Відсутність взаємодії органів місцевого самоврядування виконавчої влади з органами державної санітарно - епідеміологічної та екологічної служб не забезпечує достатнього контролю за санітарним станом територій.

 

ІІІ. Мета Програми

Основною метою програми поводження з твердими побутовими відходами на території Великолепетиської територіальної громади на 2021 – 2025 роки є забезпечення реалізації державної політики в сфері поводження з твердими побутовими відходами, яка спрямована на підвищення ресурсозбереження, зменшення шкідливого впливу відходів на навколишнє природне середовище і здоров’я людей.

 

VІ. Основні завдання Програми

Для досягнення мети програми, створення умов, що сприятимуть забезпеченню повного збирання, перевезення, утилізації, знешкодження та захоронення побутових відходів і обмеження їх шкідливого впливу на навколишнє природне середовище та здоров'я населення, передбачається розв'язати такі основні завдання:

–  запровадження системи роздільного збору твердих побутових відходів (далі – ТПВ) за фракціями: скло, папір, пластик, текстиль;

– зниження та повна ліквідація екологічної напруги;

–зменшення обсягів утворення відходів, їх переробка  та  часткове захоронення на звалищах;

– придбання баків, контейнерів в т. ч. для роздільного збирання ТПВ;

– придбання спецтехніки для здійснення збору, зберігання, утилізації та перевезення твердих побутових відходів;

– покращення якості і розширення обсягів надання послуг з вивезення відходів;

– співпраця місцевої влади, громадськості та підприємців у проведенні заходів екологічних програм;

–  ліквідація  стихійних сміттєзвалищ;

– зменшення обсягів захоронення ТПВ шляхом упровадження високоефективних методів збирання, перевезення, зберігання.

– посилення роботи з мешканцями приватного сектору, підприємствами, організаціями щодо укладення договорів на вивезення побутових відходів; зменшення кількості стихійних звалищ;

– врегулювання тарифів та підвищення рентабельності і ефективності виробничої діяльності;

– організація збирання і вивезення ТПВ , у тому числі відходів дрібних виробників, з дотриманням схеми санітарного очищення усіх населених пунктів територіальної громади;

– впровадження системи моніторингу поводження з ТПВ та покращення їх обліку і звітності;

– посилення контролю за діючим звалищем побутових відходів для запобігання впливу на довкілля та здоров’я людини, рекультивацію земельної ділянки після закриття звалища;

– забезпечення контролю за відходами другого та першого класу небезпеки та, згідно окремої програми визначення основних місць зібрання (ринкова площа, пункти-магазини підприємницької діяльності, навчальні заклади, адміністративні установи), небезпечних відходів (вживані батарейки та люмінесцентні лампи) і встановлення спеціального приймального пункту, засобів, способів (скринь-контейнерів) та методів їх організованого збирання, забезпечити їх вивіз на утилізацію на спеціалізовані підприємства.

– проведення роз’яснювальної роботи про важливість збирання та правильного сортування сміття;

– впровадження на території селищної ради принципу «забруднювач платить»;

– формування робочої групи для організації реалізації заходів програми; 

– підвищення культури споживання;

– інформування громадськості;

– публікація на сайті громади інформації щодо правильного поводження з відходами.
 

V. Основні напрямки розв'язання завдань Програми

Побудова систем збору, транспортування та утилізації твердих побутових відходів буде супроводжуватись заходами, які  будуть здійснюватися на рівні селищної ради. За рахунок бюджетних коштів селищної ради  будуть вирішуватись локальні гострі проблеми збору та транспортування твердих побутових відходів  до місць їх сортування та перероблення.

Розв'язати основні завдання можливо за такими напрямками:

1. Просвітницька діяльність:

– проведення роз’яснювальної роботи щодо поводження з ТПВ серед населення.

2. Впровадження системи збору, сортування, переробки та утилізації ТПВ передбачає виконання комплексу заходів, у ході якого проводяться роботи:

– придбання контейнерів для роздільного збору відходів;

– облаштування майданчиків для складування ТПВ з дотриманням природоохоронних та санітарних вимог на території громади;

–  посилення роботи з населенням щодо укладання договорів на вивезення ТПВ;

– організація роздільного збирання окремих побутових відходів.

    1. Покращення роботи по вивезенню ТПВ:

– розподіл територій загального користування та призначення відповідальних осіб за стан благоустрою на цих територіях;

– залучення підприємств по збиранню вторинної сировини;

– розробка або коригування схеми санітарної очистки населених пунктів;

– розробка схеми взаємодії органів місцевого самоврядування, підприємницьких структур, інвесторів та громадських організацій в сфері поводження з відходами;

– розробка схем та графіків транспортування твердих побутових відходів  на полігон;

– облаштування місць збору та тимчасового зберігання твердих побутових відходів на території населених пунктів (асфальтовані майданчики, контейнери тощо);

– виготовлення проектно - кошторисної документації на будівництво ІІ черги полігону твердих побутових відходів;

– ліквідація несанкціонованих звалищ та санація території;

– придбання спеціалізованої техніки.

План заходів Програми викладено в додатку  1 рішення Великолепетиської територіальної громади.

 

VІ. Ресурсне забезпечення Програми

Обсяг робіт і фінансування заходів програми визначається згідно з показниками, визначеними виконавчим комітетом Великолепетиської селищної ради, враховуючи кошторисні призначення на відповідний рік, виходячи із фінансових можливостей місцевого бюджету.

Завдання програми розроблені виходячи з мінімально необхідних обсягів для вирішення нагальних проблем екологічної безпеки та поліпшення стану навколишнього середовища.

Фінансування заходів програми передбачається здійснювати за рахунок державного бюджету, бюджету селищної територіальної громади та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством. Оплата робіт по виконанню програми може здійснюватися за рахунок коштів, отриманих від бюджету вищого рівня у вигляді трансфертів (субвенцій, дотацій, тощо).

 

І. Очікувані результати впровадження Програми

Виконання Програми дасть змогу:

– зменшити шкідливий вплив побутових відходів на навколишнє середовище;

– зменшити обсяги захоронення побутових відходів;

– зменшити кількість несанкціонованих сміттєзвалищ;

– створити умови для очищення населених пунктів громади від забруднення побутовими відходами;

– поліпшити якість обслуговування населення у сфері поводження з побутовими відходами;

– упровадити нові технології у сфері поводження з побутовими відходами;

– покращити санітарний стан населених пунктів та створити кращі умови для життєдіяльності мешканців;

перетворити сферу поводження з ТПВ на самоокупну та рентабельну галузь коммунального господарства.

– зменшити обсяг потрапляння найнебезпечніших відходів до місцевого полігону та сміттєзвалищ.

Оснащення підприємств – надавачів послуг з вивезення побутових відходів сучасною технікою і контейнерами дозволить зменшити кількість несанкціонованих сміттєзвалищ та покращити екологічний стан як населених пунктів селищної ради, так і довкілля. Дасть змогу надавати мешканцям Великолепетиської територіальної громади відповідні якісні послуги.

 

VІІІ. Організація управління та контролю 

за ходом виконання Програми

 Контроль за ходом реалізації програми здійснюютьселищна рада, старости Малолепетиського, Князегригорівського та Катеринівського старостинських округів,  постійна депутатська комісія селищної ради з питань з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг, відділ господарського забезпечення та благоустрою, сектор містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Великолепетиської селищної ради.

Реалізація заходів Програми здійснюється у відповідності з термінами, механізмами та обсягами фінансування, запланованими в Програмі. У випадку невиконання заходів Програми у заплановані терміни через відсутність фінансування або з інших не передбачених причин, до Програми вносяться зміни в установленому порядку.

Виконання Програми на місцевому рівні забезпечує Великолепетиська селищна рада, суб’єкти господарювання, мешканці населених пунктів.

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Програми поводження з твердими побутовими

відходами на території Великолепетиської селищної ради на 2021 – 2025 роки

 

Заходи

Програми поводження з твердими побутовими відходами

на території Великолепетиської територіальної громади на 2021 - 2025 роки

 

Заходи Програми

Відповідальні виконавці,

співвиконавці

Джерела

фінансування

Прогнозний обсяг фінансових ресурсів для виконання завдань, тис. гривень

У тому числі за роками

Державний бюджет

Місцевий бюджет

2021

2022

2023

2024

2025

1. Просвітницька діяльність

1.1. Проведення інформаційно- роз’яснювальної роботи з населенням щодо необхідності заключення договорів на отримання послуг з вивезення ТПВ, недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ, самовільного вивезення сміття на полігони ТПВ, впровадження схеми роздільного збирання ТПВ

Виконком селищної  ради

Депутати Великолепетиська селищної ради, члени виконавчого комітету селищної ради, педагогічні колективи, керівники організацій, підприємств, установ, що діють на території селищної ради та старостинських округів

 

5,0

5,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

2.Вдосконалення системи збирання, транспортування, сортування, переробки та утилізації ТПВ

2.1. Розробка схеми санітарного очищення населених пунктів громади та заходів санітарного очищення і утилізації відходів з врахуванням можливостей і сучасних технологій поводження з побутовими відходами

Великолепетиська селищна рада,

Малолепетиськи,й Князегригорівський та Катеринівський старостинські округи підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

(за згодою)

 

600,0

600,0

200,0

100,0

100,0

100,0

100,0

2.2. Приведення в належний санітарний стан існуючого полігону для зберігання ТПВ          (огорожа, під'їзні шляхи, захисні зони, відведення стічних вод, виготовлення проектно – кошторисної документації на ІІ чергу полігону, тощо),

Великолепетиська селищна рада,

підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

 

(за згодою)

1500,0

250,0

1750,0

50,0

1550,0

50,0

50,0

50,0

2.3.Ліквідація несанкціонованих звалищ твердих побутових відходів на території селищної ради

Великолепетиська селищна рада,

Малолепетиськи,й Князегригорівський та Катеринівський старостинські округи підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

 

(за згодою)

 

500,0

500,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

2.4. Забезпечення своєчасної та ефективної роботи із збирання та вивезення твердих побутових відходів з території Великолепетиської селищної ради

Великолепетиська селищна рада,

Малолепетиськи,й Князегригорівський та Катеринівський старостинські округи підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

 

(за згодою)

 

500,0

500,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

2.5. Організація  пунктів закупівлі вторинної сировини від населення

Великолепетиська селищна рада,

Малолепетиськи,й Князегригорівський та Катеринівський старостинські округи підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

 

(за згодою)

 

500,0

500,0

100,0

100,0

100,0

100,0

100,0

2.7.Впровадження новітніх технологій, сучасних та ефективних засобів механізації: трактор-навантажувач;

- спорудження майданчика для збирання сміття;

- розміщення сортувальної лінії твердих побутових відходів (за потреби).

Великолепетиська селищна рада,

Малолепетиськи,й Князегригорівський та Катеринівський старостинські округи підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

 (за згодою)

 

750,0

750,0

150,0

150,0

150,0

150,0

150,0

2.8. Придбання баків, контейнерів для роздільного збирання ТПВ, сміттєвих урн

Великолепетиська селищна рада,

підприємства – надавачів послуг з вивезення побутових відходів

 (за згодою)

 

1440,0

1440,0

240,0

300,0

300,0

300,0

300,0

3. Забезпечення контролю за функціонуванням діючих сміттєзвалищ для запобігання шкідливого впливу на довкілля та здоров’я людини

3.3. Сприяння створенню та функціонуванню громадських інспекцій з благоустрою населених пунктів селищної ради

Великолепетиська селищна рада,

Малолепетиський Князегригорівський та Катеринівський старостинські округи

 

 

5,0

5,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

ВСЬОГО

 

1500,0

4550,0

6050,0

942,0

2402,0

902,0

902,0

902,0

                     

 

 

 

Секретар селищної ради                                                    Людмила ЛИЧ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь