Бути чи не бути інфекційному відділенню у Великолепетиській лікарні?

Дата: 07.10.2021 08:18
Кількість переглядів: 1042

Бути чи не бути інфекційному відділенню у Великолепетиській лікарні? Питання справді дуже болюче. Відкинувши емоції і пусті домисли давайте разом реально подивимося на речі та проаналізуємо наявні вагомі  факти.

Фото без опису

Оптимізувати лікарню до відповідних вимог повинні були давним-давно. Свого часу цього не зробили, мабуть були на те причини. Наприклад у 2020 році, коли був єдиний район, окрім коштів з НСЗУ лікарня отримувала фінансування з районного бюджету (за рік виділено 4,8 млн. грн.), надходили кошти і медичної субвенції з державного бюджету (3,4 млн. грн..), кошти з бюджетів сільських рад (225,2 тис. грн.)

Сьогодні  ж медичний заклад повинен фінансуватись лише за рахунок коштів від Національної служби здоров’я України (за надані послуги із заключених пакетів). Частково лежить фінансування і на плечах Великолепетиської та Рубанівської громад, які утворилися на території бувшого району та відповідно до Бюджетного кодексу України повинні забезпечити в повному обсязі оплату енергоносіїв спожитих Великолепетиською лікарнею.

Великолепетиською селищною радою стабільно оплачуються комунальні послуги та енергоносії комунального закладу охорони здоров'я (цього року передбачено 1 965, 9 тис. грн. та у зв’язку з підвищенням цін на електроенергію планується виділити ще 492,8 тис. грн..). Натомість Рубанівською громадою на оплату енергоносіїв лікарні виділено лише 350 тис. грн., далі співфінансувати лікарню вони категорично відмовляються, не дивлячись на те, що 30% пацієнтів –  жителі Рубанівської громади.

Тим часом Великолепетиською селищною радою також фінансуються і місцеві програми розвитку та підтримки медичних закладів. Загальна сума видатків, передбачених у бюджеті нашої територіальної громади у 2021 році, становить 3 346,6 тис. грн.  Не зважаючи на те, що виплата  зарплатні працівникам лікарні не входить в обов’язок органу місцевого самоврядування, з місцевого бюджету було виділено ще 1 млн. грн. на погашення заборгованості.

Якби боляче це не було, але наш місцевий бюджет такого тягара не витримує. А що далі?

У Великолепетиської лікарні з НСЗУ не заключено пакет медичних послуг для інфекційного відділення, немає і ковідного пакету. Все через те, що лікарня не в змозі виконати великий перелік необхідних для цього вимог. Таким чином – не отримує кошти на подальше утримання інфекційного відділення. Де брати ці гроші?  В які двері ще стукати і хто допоможе у цей скрутний час?

Якщо з місцевого бюджету (який до слова наповнюється дуже тяжко через несплату податків частиною громадян) систематично виділяти кошти лише на лікарню, то на Великолепетищині зупиниться робота і розвиток усіх інших галузей (відсутність фінансування на благоустрій, освіту, культуру, водопостачання та багато іншого). Який фінал у такому разі чекає на нас?

Дійсно, сьогодні по всій Україні епідемічна ситуація погіршується.  Кількість хворих зростає і у нашій громаді. Однак, як зазначає директор лікарні Ольга Чистікова, ситуація на сьогодні не критична і тримається під контролем. На разі для пацієнтів з підозрою на ковід облаштовані місця тимчасового перебування. По лікарському протоколу пацієнтів, у яких підтверджено діагноз COVID-19 госпіталізують до ковідної лікарні міста Каховка, яка отримує відповідне фінансування від Національної служби здоров’я України.

Підсумовуючи хочеться сказати, що на сьогодні ситуація складна, але не критична, вона постійно тримається на контролі і у разі нагальної  необхідності будуть обов’язково прийняті відповідні міри і заходи. У будь-якому разі до вищевказаних питань варто підходити дуже обдумано та виважено.

Натомість, якраз на часі подумати та попіклуватися про збереження і обов’язкове забезпечення усім необхідним хірургічного та терапевтичного відділень лікарні.  Незабаром будуть відомі нові вимоги щодо заключення пакетів медичних послуг на наступний рік. Лише за умови виконання цих вимог зможемо знову заключити договори на ті пакети медичних послуг, які є зараз, а значить зберегти і забезпечити роботу вказаних відділень.

Отже, шановні жителі громади, і усі, кому справді небайдужа доля лікарні! Переглядаючи соціальні мережі будьте обачними і не реагуйте на провокації. Адже насправді ситуація може бути кардинально іншою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь