Створюємо радість власноруч! Про реалізацію ще одного проєкту соціальної дії у Великолепетиській громаді

Дата: 18.10.2021 11:06
Кількість переглядів: 660

Традиційні українські ремесла - розпис, гончарство, ліпка - таять в собі потужний потенціал для розвитку особистості дитини. Тут потрібна фантазія і вивчення історичних коренів творчої спадщини народу.

Фото без опису

У серпні 2021 року КЗ «Великолепетиський центр дитячої та юнацької творчості» Великолепетиської селищної ради з проектом «Відроджуємо гончарство рідного краю» став одним з переможцем  конкурсу грантів в рамках Програми розвитку локальних ініціатив 2021 у Великолепетиській громаді, яка реалізується за фінансової підтримки благодійного фонду «Об’єднання», Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у партнерстві з Великолепетиською громадою. Обов’язковою умовою реалізації проекту стало також залучення партнерів до його співфінансування у розмірі не менше 20 % від  максимальної суми гранту 50 000 гривень.

З історії ми знаємо, що благодійність завжди була властива українському народу. Це ще раз підтвердив керівник ФОП Москаленко Володимир Миколайович, котрий підтримав ініціативу відродження гончарства в нашій громаді, став фінансовим партнером та надав на реалізацію нашого проєкту благодійну допомогу ? 10 000 гривень. Дуже приємно жити і співпрацювати з людьми, які вболівають за розвиток Великолепетиської громади. Поки такі люди живуть і працюють, то буде жити і наша нація українців.

Проект реалізується на базі гуртків «Художня кераміка» та «Берегиня» під керівництвом Філозоф Юлії Вячеславівни», які почали працювати в 2021 -2022 навчальному році. Молода, ініціативна керівниця гуртків пройшла навчання у гончарній майстерні «Я тебе ліплю» у м. Херсоні.

В рамках проекту придбане обладнання: гончарне електричне коло та муфільна піч для запікання виробів.

Освітній процес у гуртках здійснюється за навчальною програмою з позашкільної освіти «Художня кераміка», схваленою науково-методичною комісією з позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України». Діти вивчають основи гончарства, спільні ознаки й етнографічні особливості у кераміці регіонів України та набувають практичні навички виготовлення гончарних виробів; формують техніко-технологічні уміння та навички виконання простих технологічних операцій, ліплення та розпису гончарних виробів; вдосконаленню навичок роботи з матеріалами та інструментами; набувають досвіду власної творчої діяльності з науково-художньої творчості, розв’язання творчих завдань, здатності проявляти творчу ініціативу. Творчість має одну унікальну якість. Вона змушує дитину розкритися, проявити свою індивідуальність, знайти в собі талант і повірити в нього. Не буває дітей однакових. Всі приходять в цей світ різними. Порівнювати неправильно. Зате кожному потрібно дати шанс. Саме такий унікальний шанс і дає дітям  Великолепетиської громади наш проект. В результаті кожна дитина починає вірити в себе, в свої можливості, в те, що без будь-чиєї допомоги може стати особистістю, отримати гідну спеціальність, стати успішним у житті. Творчі діти починають краще вчитися. Їм легше знаходити спільну мову з однолітками, вони більше поважають вчителів, прислухаються до батьків. Іноді такого маленького поштовху, як наш проєкт, досить, щоб дитина полюбила світ і себе в цьому світі. Знайти себе, стати творцем, цінувати чужу працю навчать заняття з художньої кераміки. Інвестиції в виховання дітей-творців – це наш рецепт, як вже сьогодні наблизити позитивні зміни. До того ж діти, що займаються в гуртках, сприймають напис «зроблено в Україні» з щирою повагою за країну, де краса є модною. Це стане синонімом якості, екологічної безпеки та сучасності, пов'язаної з історією свого народу. Так народжується гордість за Україну.

Ми віримо, що світ врятують ті, хто любить і вміє майстерно створювати красу! Майбутнє за тими, хто звик творити, а не лише споживати, хто цінує оточення й збагачує світ, в якому живе.

Директор  КЗ «Великолепетиський центр дитячої та юнацької творчості»    І. Б. Ковпей

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь