Децентралізація – невідворотний процес. Чи стало громадам жити простіше?

Дата: 02.11.2021 14:02
Кількість переглядів: 595

Як відомо, метою реформи децентралізації є забезпечення спроможності громад самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення в інтересах населення. Сьогодні кожна громада має свої повноваження, разом з тим, на кожну з них покладається і своя відповідальність.

Фото без опису

Про фінансові ресурси, можливості, перспективи розвитку і складнощі громад на кожному з етапів процесу реформування місцевого самоврядування говорили у ході прес-туру для регіональних журналістів у місті Київ 26 жовтня. Організатором заходу виступив Український кризовий медіа-центр у рамках Програми USAID DOBRE, спікери: міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, його заступник В’ячеслав Негода.

«Реалізація реформи децентралізації – це без перебільшення історична подія для України. Нарешті люди стали учасниками процесу прийняття рішень на рівні своєї громади. Такого не було ніколи», - підкреслив очільник Мінрегіону Олексій Чернишов. Дійсно, коли мова йде про результати реформи децентралізації, в першу чергу розуміємо, що громадам передано повноваження, з повноваженнями фінансові ресурси, і разом з тим - відповідальність.

У ході спілкування було зауважено, що сьогодні багато громад скаржаться на неспроможність і брак значного фінансового ресурсу. Однією із причин можна вважати завершення саме добровільного процесу об’єднання та визначення території територіальних громад Урядом за законом. Така доля спіткала і Великолепетиську громаду , яка не була створена шляхом добровільного об’єднання, таким чином втратила можливість отримати на свій розвиток інфраструктурну субвенцію, тоді як об’єднані громади за рахунок субвенції реалізовували силу-силенну проектів, витрачали ці кошти на вирішення тих проблем, які в селах і селищах не вирішувалися роками.

Проте сьогодні це вже історія. Натомість зараз, як наголосили на зустрічі, усі громади повинні працювати над своєю фінансовою спроможністю, зокрема, працювати над проектам, які бажають реалізувати, заручившись фінансовою підтримкою від держави. Фактично Мінрегіон потихеньку надає все більше повноважень громадам, можливість більше формувати фінансовий ресурс. Наприклад, як повідомив заступник Міністра В’ячеслав Негода, проектом держбюджету на 2022-й передбачено значні кошти на розробку комплексних планів просторового розвитку, дороги місцевого значення, на розвиток спортивної інфраструктури, освітньої галузі, мережі Інтернет тощо. У ході озвученого приємно розуміти, що наша громада не стоїть на місці і в силу своїх можливостей претендує на фінансову підтримку ледь не всіх вказаних напрямків і на сьогодні має багато позитивних результатів. «Держава допомагатиме всім громадам, які до неї звертатимуться, але які докладатимуть при цьому і максимум своїх зусиль», - зауважив очільник Мінрегіону.

Наголошували спікери і на тому, що посилена робота у громадах повинна проводитися у напрямку наповнення місцевих бюджетів. У контексті обговорення поцікавилася, як бути громадам, які втрачають значні податкові надходження через зміну юридичних адрес підприємств, їх підрозділів, що фактично знаходяться на територіях громад, чи можливо законодавчо відрегулювати це питання. Відповідь потішила, адже заступник очільника Мінрегіону зауважив, що питання вивчається. Утім все не так просто і швидко як хотілося б, бо насправді тут важливі інтереси не лише громад, а й самих підприємств, які надають жителям територій робочі місця.

Сьогодні подібних недосконалостей багато. Тому, як зазначає міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов: «Для завершення реформи маємо пройти ще шлях законодавчих трансформацій. Це займає певний час. Зокрема, очікуємо на внесення змін до Конституції, які необхідні для подальшого просування реформи та її завершення».

Довідково:

Реформа децентралізації почалась у 2014 році. Наразі триває другий етап реформи. Зокрема, з 1 січня 2021 року в Україні усі громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини та стали рівними за статусом. Відтепер розвиток громад залежить від того, наскільки ефективно вони використовуватимуть свої можливості.

 

Автор: Надія КУЧЕРЕНКО, спеціаліст з питань преси та інформації Великолепетиської селищної ради.

Фото: Український кризовий медіа-центр



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь