Пенсійний фонд інформує. Переваги легальних трудових відносин

Дата: 17.11.2021 10:55
Кількість переглядів: 112

«Тіньова зайнятість» (використання праці найманих працівників без укладання трудових договорів, угод) і «тіньова заробітна плата» (так звана заробітна плата «в конвертах») – явища, які, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули великих масштабів. Це не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема.

Для Пенсійного фонду легалізація заробітної плати є одним з резервів наповнення бюджету, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги. Інколи підприємства та приватні підприємці застосовують нелегальні схеми виплати заробітної плати, що в свою чергу призводить до скорочення надходжень в бюджет Пенсійного фонду, перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного мешканця громади.

Влаштуватися на роботу без укладання трудового договору – без проблем. Але через таку зайнятість, яку практикують в основному приватні підприємці, соціально незахищеними залишаються, в першу чергу, працівники. Ненормований робочий день, відсутність оплати лікарняного та відпустки, залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці та несплата внесків до Пенсійного фонду України – це неповний перелік порушень вимог трудового законодавства роботодавцями.

Слід зазначити, що більшість приватних підприємців, які використовують найману робочу силу ведуть недостовірний облік робочого часу, тобто працівники працюють по 10-12 годин на добу, без вихідних, а заробітна плата в трудовому договорі встановлена дуже низька. Оплата роботи в надурочний час, у святкові і неробочі дні не проводиться.

Важливо, аби наймані працівники зрозуміли, що легальні трудові відносини для них вигідніші. Працюючи нелегально, працівник в подальшому отримуватиме мізерну пенсію та допомогу по безробіттю. Та й роботодавець, працюючи у «тіні», також почувається невпевнено, адже ризикує, якщо до нього завітають з перевіркою.

Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області в черговий раз звертається до мешканців громади вимагати від своїх роботодавців виплату заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро і чесно, не погоджуватися на виплату заробітної плати «в конвертах». Пам’ятайте, що кожна гривня податку із заробітної плати, що надійде до бюджету, вплине на добробут громади, області та держави в цілому. Також відповідально до цього питання мусять поставитися самі роботодавці, не порушувати закон, а оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України, за що передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь