У Херсоні відбулося дискусійне обговорення актуальних питань розвитку охорони здоров’я в умовах реформування галузі та опору пандемії

Дата: 25.11.2021 11:49
Кількість переглядів: 520

Актуальні питання розвитку охорони здоров’я в умовах реформування галузі та поточні робочі питання під час опору пандемії COVID-19 обговорили 24 листопада у м. Херсон.

Фото без опису

Участь у заході взяли представники Національної служби здоров’я України, Асоціації міст України, Херсонської обласної державної адміністрації та Херсонської обласної ради, керівники управлінь та закладів охорони здоров’я, а також представники органів місцевого самоврядування. Відвідав захід і селищний голова Максим Колокот.

З вітальним словом до учасників звернувся ініціатор зустрічі в форматі круглого столу - народний депутат України Володимир Іванов. Стосовно усіх актуальних питань медичної галузі інформував присутніх представник НСЗУ Дмитро Самофалов.

Отож під час дискусійного обговорення  зупинилися на питаннях забезпечення медичних гарантій, пакетах медичних послуг, рівні матеріального оснащення закладів та зарплатах медиків, підходах до планування мережі, що забезпечує якість надання медичної допомоги.

 Звісно, найбільше з піднятих питань стосуються фінансових ресурсів на утримання мережі. Фінансова спроможність територіальних громад різна і це вплинуло на утримання закладів. На разі стоїть стратегічно важливе питання - налагодити новоствореним громадам конструктивну взаємодію між собою задля формування ефективної мережі медичних закладів та їх утримання.

Голови територіальних громад, керівники медичних закладів озвучили найкритичніші проблеми, котрі негативно впливають на якість надання медичних послуг. Територіальні громади мають гострі проблеми із фінансуванням заробітної плати медичних працівників, виникають ускладнення з НСЗУ при контрактуванні та підписанні договорів, розрахунках вартості за пролікований випадок, котра не покриває реальної собівартості лікування.  Звіти з боку НСЗУ та фінансування за надані медичні послуги в більшості випадків здійснюються із затримкою, - підкреслюють голови громад.  Заклади охорони здоров’я, передані після адмінтерреформи територіальним громадам, перебувають здебільшого у вкрай критичному стані.

Селищний голова Максим Колокот акцентував увагу на тому, що сьогодні багато питань виникає саме по вторинній ланці.  «Прийнявши лікарні  у комунальну власність громад, ми прийняли і відповідальність за ці лікарні, - зауважує очільник Великолепетиської громади. - Разом з тим –  великий об’єм питань, які, не будучи фахівцями в медичній галузі, тепер маємо вирішувати. Сьогодні ж, окрім сплати за енергоносії та комунальні послуги, фінансовим тягарем нам на плечі лягли погашення медикам заборгованості по зарплатам (що не повинно було фінансуватись із місцевого бюджету),  необхідність оновлення матеріально-технічної бази лікарні. Звісно, на останнє у нас коштів завжди бракує». Тому, у контексті цього питання Максим Вікторович поцікавився можливістю включення комунальних витрат медзакладів у тариф на лікування, натомість,  з місцевого бюджету була б можливість розвивали лікарні, покращуючи рівень медичних послуг.

Також під час зустрічі говорили про те, що тарифи на медичні послуги з надання медичної допомоги за різними пакетами медичних послуг занижені та не відповідають дійсним витратам медичного закладу і призводить до заборгованості по заробітній платі працівників лікарні, а також виникає заборгованість по укладених договорах. У зв'язку з цим виникає додаткова потреба в фінансуванні закладів з місцевого бюджету територіальної громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь