Виправлення помилки в заяві за формою № 1-ОПП

Дата: 26.11.2021 09:02
Кількість переглядів: 107

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє, що в разі виявлення помилки у попередньо поданій заяві (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) за формою № 1-ОПП (далі – заява за ф. № 1-ОПП) щодо відомостей про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського обліку, платник податків повинен подати заяву за ф. № 1-ОПП з оновленою (виправленою) інформацією щодо такої особи та проставити позначку «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».

Фото без опису

Звертаємо увагу, що заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за ф. № 1-ОПП, інформація про засновників не подається (примітка до заяви за ф. № 1-ОПП).

При виявленні помилки (крім помилки щодо відомостей про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського обліку) у попередньо поданій заяві за ф. № 1-ОПП платником податків, для якого законом установлені особливості його державної реєстрації та який не включається до ЄДР, необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку оновлену (виправлену) заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» та уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. У такому випадку платником податків заповнюються всі розділи заяви за ф. № 1-ОПП.

Заява за ф. № 1-ОПП може бути подана в паперовій або в електронній формі.

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється відповідно до Податкового кодексу України та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557.

Детальніше – у розділі 116.01 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, який розміщений за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 

«Info TAX» – швидка податкова допомога у смартфоні

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує про можливість отримання адміністративних та інших послуг без відвідувань податкових інспекцій.

Зокрема, для комфортного дистанційного спілкування з платниками ДПС запроваджено електронний сервіс «InfoTAX». Приєднатися до нього можна через месенджери Telegram та Viber. Для цього в месенджерах потрібно знайти чат-бот ДПС «InfoTAX», в якому перейти за посиланням до Електронного кабінету для ідентифікації (застосувавши ЕЦП) та завершення налаштування нового сервісу.

Завдяки сервісу «InfoTAX» платники податків мають можливість отримати актуальну інформацію про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні й облікові дані, повідомлення про результати обробки документів, нагадування про необхідність подання звітності та сплати податків.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі закликає громадян берегти здоров’я та заощаджувати свій час, користуючись електронними сервісами податкової служби.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

Виправлення помилки у рядку 18.1 уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ не передбачено

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо виправлення помилки уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ.

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 (далі – Порядок № 21).

Згідно з п. 6 розд. І Порядку №21 до податкової звітності з ПДВ, зокрема, належить уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі – уточнюючий розрахунок з ПДВ).

Відповідно до п. 1 розд. IV Порядку №21 у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації з ПДВ (далі – декларація), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абзацу четвертого п. 50.1 ст. 50 ПКУ. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.1 уточнюючого розрахунку (п. 7 розд. VI Порядку №21).

Отже, уточнюючий розрахунок з ПДВ подається до податкової декларації з метою уточнення (виправлення) показників такої декларації. Тому виправлення помилок, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку, здійснюється виключно шляхом подання нового уточнюючого розрахунку до декларації (з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку).

Таким чином, Податковим кодексом не передбачено можливості скасування чи виправлення нарахованої штрафної санкції з ПДВ, що відображена у рядку 18.1 уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ, оскільки:

1) сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки, не є показником декларації;

2) платник самостійно обчислив та нарахував таку суму відповідно до поданого уточнюючого розрахунку, отже, сума штрафної санкції вважається узгодженою платником.

Детальніше – у розділі 101.25 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, який розміщений за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 

Застосування пільги з ПДФО при виплаті авансу заробітної плати

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо правомірності застосування податкової соціальної пільги при нарахуванні ПДФО з авансу по заробітній платі.

Відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України, платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює сумі розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2021 році цей розмір становить 3180 гривень).

Таким чином, податкова соціальна пільга застосовується до всієї заробітної плати за місяць, а не до її частини, тобто авансової виплати.

З інформацією щодо застосування податкової соціальної пільги можна ознайомитися в розділі 103.05 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, який розміщений за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

Декларування дозволяє повернути частину податку на доходи фізичних осіб 

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу платників податків на те, що декларування – це не тільки визначення своїх фінансових зобов’язань перед державою, але й можливість повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, у разі реалізації права на податкову знижку.

Так, відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Для її отримання слід заповнити й подати декларацію до 31 грудня року, що настає за звітним.

Серед витрат, дозволених для включення до податкової знижки:

  1. частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 (пп. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 та ст. 175 ПКУ);

  2. пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 (пп. 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 ПКУ);

  3. сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ);

  4. страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення (пп. 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 ПКУ);

  5. суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій або оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита (пп. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ);

  6. суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизеля, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива (пп. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 ПКУ);

  7. суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним (пп. 166.3.8            п. 166.3 ст. 166 ПКУ)

У рядку 14 декларації зазначається загальна сума фактично здійснених протягом звітного (податкового) року витрат, понесених платником податку за наслідками звітного (податкового) року, у граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до ст. 166 розділу IV ПКУ.

При розрахунку витрат потрібно враховувати обмеження, встановлені для окремої категорії. Наприклад, для категорії «2» сума пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям за звітний податковий рік не повинна перевищувати 4 % суми загального оподатковуваного доходу платника податків за такий звітний рік.

У рядку 15 декларації зазначається сума нарахованої заробітної плати, зменшена на суму обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності. 

У рядку 16 декларації зазначається сума (вартість) витрат платника податку резидента, дозволених для включення до складу податкової знижки з урахуванням обмеження, встановленого пп. 166.4.2 п. 166.4 ст. 166 ПКУ.

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника, нарахованого як заробітна плата. Тобто значення рядка 16 має бути менше або дорівнювати значенню рядка 14, але не більше значення рядка 15 декларації.

Значення рядка 17 декларації, тобто сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, розраховується як сума рядків декларації: сума заробітної плати з графи 4 рядка 10.1 – (рядок 15 – рядок 16) × на ставку податку, визначену п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 %).

З інформацією щодо реалізації права на податкову знижку можна ознайомитися в розділі 103 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, який розміщено за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

 

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь