Податкова інформує

Дата: 27.12.2021 14:22
Кількість переглядів: 86

Податкова амністія: про що варто знати? Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що податкова амністія – це унікальна можливість для громадян легалізувати свої статки, набуті до 1 січня 2021 року, за які з тих чи інших причин не були сплачені податки.

Щоб скористатися амністією, необхідно до 1 вересня 2022 року подати одноразову добровільну декларацію та сплатити спеціальний збір із суми «амністованих» доходів. Подати одноразову декларацію можуть як фізичні особи – резиденти, так і нерезиденти, які на момент набуття активів були резидентами України.

Отже, якщо громадянин має у власності активи, з яких не було сплачено податки в періоди до 1 січня 2021 року, він може самостійно прийняти рішення про подання одноразової декларації та бути захищеним державними гарантіями.

Скористатися амністією можуть виключно особи, які є повнолітніми та дієздатними, але при цьому з 2005 року не перебувають чи не перебували на державній службі та не знаходяться під санкціями.

Податкова амністія розповсюджується на активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, корпоративних та майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності, рухомого та нерухомого майна в Україні та за кордоном.

Зокрема, об’єктами добровільного декларування можуть бути кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали, нерухомість, автомобілі, предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби, корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності, цінні папери, а також інші активи, які були придбані за рахунок доходів, з яких не було сплачено податки.

Розмір податку залежить від того, який актив декларується та де він перебуває. Основна ставка становить 5%. За нею можна задекларувати активи, які перебувають на території України. Якщо активи знаходяться за кордоном, ставка податку становитиме 7%. У разі, якщо декларація подаватиметься з 1 березня 2022 року, ставка зросте до 9%. Для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики діє ставка 2,5%.

Декларант може обрати варіант зі сплатою податків трьома рівними частинами щорічно, але за дещо вищими ставками. При цьому загальна ставка становитиме 6%, для закордонних активів – 9,5%, якщо декларація подаватиметься до 1 березня 2022 року, і 11,5% – після 1 березня 2022 року, та 3% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування. Більш за те – декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. Інформація ж, що міститься у добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною та не підлягає розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через Електронний кабінет. До подання одноразової декларації платник має розмістити кошти в національній або іноземній валютах на спеціальному рахунку, відкритому в банках України.

Особи, які не подадуть декларацію, таким чином повідомляють державі, що в них немає коштів чи майна, з яких не сплачено податки. Тож якщо у майбутньому людина не зможе пояснити походження коштів чи майна, дуже ймовірно, що доведеться сплачувати податки, але вже за іншими ставками.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

 

 

Державні гарантії для тих, хто скористається податковою амністією

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що відповідно до положень п. п. 13 – 17 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі ПКУ) суб’єктам декларування надаються певні гарантії, зокрема:

не проводиться податкова перевірка джерел отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, передбачені п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ;

декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах;

відомості, що містяться у відповідних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду;

декларація підлягає лише камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок). Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової;

звільнення від сплати військового збору;

до декларанта, який сплатив у повному обсязі збір з одноразового декларування у встановленому порядку,  не можуть застосовуватися заходи забезпечення кримінального провадження, запобіжні заходи, не можуть вчинятися слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні у зв’язку з придбанням (формуванням джерел придбання), створенням, одержанням, використанням зазначених в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації активів за будь-який період до 01 січня 2021 року, а також не можуть розпочинатися провадження у справах про адміністративні правопорушення за порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

 

Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 

За розголошення відомостей з одноразової (спеціальної) добровільної декларації передбачена відповідальність

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що відомості, які містяться в одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та його посадовими особами без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

За розголошення такої інформації, у тому числі внаслідок службової недбалості або допуску до інформації інших осіб, які не мають такого права, а також незаконне використання таких відомостей посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, притягаються до цивільної, адміністративної, кримінальної та іншої відповідальності згідно із законом.

 

Підписатись на сторінку Facebook Державної податкової служби України: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

Підписатись на телеграм-канал ДПС: https://t.me/tax_gov_ua.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

Чи можна вважати реєстратором розрахункових операцій

електронний таксометр?

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо визнання електронного таксометра реєстратором розрахункових операцій.

Відповідно до ст. 2 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями, електронний таксометр вважається реєстратором розрахункових операцій, який додатково забезпечує попереднє програмування тарифів за проїзд та облік вартості наданих послуг з перевезень пасажирів.

Детальніше із зазначеною інформацією можна ознайомитися в розділі 109.01 загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу, який розміщено за посиланням: https://zir.tax.gov.ua/.

Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь