До уваги сільгоспвиробників! Інформація про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур в сільгосппідприємствах Херсонської області  станом на 20 січня 2022 року

Дата: 24.01.2022 13:34
Кількість переглядів: 337

Мишоподібні гризуни. У першій половині січня погодні умови були сприятливими для подальшого розвитку та розселення мишоподібних гризунів. В центральних районах області відмічено незначне збільшення чисельності шкідників.

Фото без опису

Кількість жилих колоній залишилася на попередньому рівні, а чисельність жилих нір збільшилась. З огляду на сприятливі для розвитку цих шкідників агрокліматичні умови та наявність значної кількості їх у місцях резервацій загроза пошкоджень посівів сільськогосподарських культур залишається істотною, а проведення захисних заходів актуальним.

Найпоширеніші та найнебезпечніші в нашому регіоні — полівки (звичайна і гуртова). Також зустрічаються курганчикова та польова миша. Цим шкідникам характерні різкі коливання чисельності і стрімке заселення посівів, які пов’язані з їхніми біологічними особливостями – здатністю до швидкого розмноження і недостатньою стійкістю температури тіла. Ці особливості чітко між собою пов’язані і коригуються кормовою базою і наявними погодними умовами. Температура тіла гризунів досить різко змінюється в залежності від температури і вологості повітря, швидкості вітру та сонячної активності. Намокання тіла гризуна веде до різкого падіння температури і часто закінчується смертю. Також згубно діє на них і висока температура +35-36°С. Для відновлення температури тіла і підтримки його на оптимальному рівні для нормальної життєдіяльності організму мишоподібних гризунів доводиться споживати велику кількість їжі, особливо калорійної, необхідність в якій зростає в зимовий період. Тож і не дивно, що вони споживають пропорційно в десятки разів більше корму, ніж інші рослиноїдні ссавці.

Потрібно пам’ятати і про високу плодючість гризунів, що дає їм можливість дуже швидко відновити свою чисельність. Наприклад самки сірої полівки приносять за один послід в середньому 5-7, іноді до 12 мишенят, які здатні давати потомство уже через 20-30 діб після народження, а в гуртової - через 50 – 60 днів після народження. Одна самка може давати до 88 особин на рік.

Також мишоподібні гризуни мають здатність до міграції на відстані від 3 до 5 км, віддаючи перевагу полям з добре розвиненим густим травостоєм.

Нагадуємо, якщо на одному гектарі посівів щільність мишоподібних гризунів досягає 3–5 і більше жилих колоній, то необхідно негайно приступити до їх знищення. Для цього застосовують препарати дозволенні для використання в Україні. З біопрепаратів застосовують біологічні родентициди з діючою речовиною Salmonella enteritidis var Іssatchenko (Бактеронцид гель, рідина гелеподібної форми; Бактеронцид, зернова принада, сипуча маса; біопрепарат родентицидної дії Родента БІО (бактороденцид вологий зерновий -супер), зернова принада; мікробіологічний родентицид Бактоцид, сипуча маса; РАТТЕР). Із родентицидів, дозволених для використання в Україні, застосовують препарати на основі діючої речовини – бродіфакум, бромадіолон, флокумафен. Рекомендовані препарати згідно методики застосування закладають в нори з послідуючим їх обов’язковим засипанням. Кожний родентицид використовують відповідно до рекомендацій виробника які слід бездоганно виконувати через високу токсичність цих препаратів.

Після проведених захисних заходів необхідно обов’язково проводити визначення біологічної ефективності, і в разі збереження чисельності мишоподібних гризунів вище ЕПШ рекомендується проведення повторних обробок. Багаторазове використання принади з одною антикоагулятною діючою речовиною сприяє формуванню у гризунів резистентності, тому потрібно чергувати родентициди.

Для сільгосппідприємств, які знаходяться в межах 40-кілометрової зони Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна НААН України нагадуємо, що Розпорядженням Голови Херсонської обласної державної адміністрації від 15.07.2021 №592 заборонено застосування родентицидів з діючою речовиною бродіфакум (за винятком застосування в закритих приміщеннях).

Поряд з цим, за результатами засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Херсонської обласної державної адміністрації від 30 листопада 2021 року (пункт 1.1 Протоколу №32) заборонено застосування на території в радіусі 40 кілометрів від Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна родентицидів з діючою речовиною бродіфакуму, бромадіолону, флокумафену (за винятком застосування в закритих приміщеннях).

Подальший розвиток мишоподібних гризунів значною мірою визначатимуть погодні умови, зокрема, стабільна температура повітря, тривалий період без снігового покриву, або ж наявність стабільного снігового покриву сприятимуть життєдіяльності гризунів. А стримуючими факторами розвитку гризунів будуть періодичні відлиги, ожеледі й замерзання талої води на полях і в норах.

Систематичне обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та урожаю озимих культур.

Наголошуємо, що до роботи з родентицидами допускаються особи, які мають допуски на право здійснення робіт з пестицидами та агрохімікатами.

Під час проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни і точно виконувати інструкції по застосуванню препаратів.    

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь