Діалог у прямому ефірі: НОВІ ТАРИФИ НА ВОДУ: ЧОМУ, ДЛЯ КОГО, КОЛИ – ВІДПОВІДІ З ПЕРШИХ ВУСТ

Дата: 09.02.2022 13:13
Кількість переглядів: 297

З того часу, як СКГ «Великолепетиський сількомунгосп» опублікувало намір здійснити зміну тарифів на централізоване водопостачання  - питання підвищення тарифів стало темою №1 для обговорення великолепетисцями.

Фото без опису

За досить короткий період часу ПРОПОЗИЦІЯ комунгоспу не без чиїхось старань перетворилася майже на факт з деталями і подробицями, і вже звучала в соцмережах, як вирок: ми матимемо непосильний тариф на воду і ось вам прізвища тих, хто беззаперечно загонить нас в цю кабалу (далі опубліковані прізвища членів виконкому, що прийматимуть рішення щодо підвищення тарифів). Щоб, як кажуть, розкласти все по поличках, пояснити населенню по кроково процедуру введення нових тарифів і відповісти на низку пов’язаних з цим питань, днями у кабінеті голови Великолепетиської селищної ради відбулася зустріч Максима Колокота з представниками місцевих ЗМІ: директором КП «Лепетиха FM» Ольгою Антипенко, редактором суспільно-політичної газети «Таврійські вісті» Світланою Павліченко. Інтерв’ю транслювалося у прямому ефірі у мережі Фейсбук на офіційній сторінці Великолепетиської громади. Про можливість задати свої питання голові громади і почути на них відповіді у прямому ефірі було попереджено заздалегідь, тож кожен, кого цікавила вищеназвана тема, мав змогу і послухати, і отримати відповіді з перших вуст. А для мешканців, що не мають можливості переглянути трансляцію, ми висвітлюємо зміст питань і відповідей на сторінках газет та на офіційному сайті селищної ради (в редакційному обробітку).

Отож, перш ніж перейти до запитань і відповідей, вступне слово взяв голова селищної ради Максим Колокот:

  - Доброго дня, шановна громадо. Сьогодні за участю журналістів,  а також і кожен з вас може долучитися, ми обговоримо питання підвищення тарифів. На сьогоднішній день склалася всім відома непроста ситуація з підвищенням цін на електроенергію. Відповідно комунгосп теж не може не переглянути свої тарифи, оскільки левова частка складової вартості подачі води – це витрати саме на електроенергію. До того ж зросла мінімальна заробітна плата і працювати за такими тарифами підприємству не просто не рентабельно, а збитково.  Для того, щоб привести тариф до відповідності, підприємство повинне оголосити про свої наміри через офіційні засоби масової інформації, що і було зроблено. Протягом 10 календарних днів споживачі могли висловити свої зауваження та пропозиції підприємству. До слова, за цей час з усіх зауважень до комунгоспу надійшла лише 1 конструктивна пропозиція, де дійсно обгрунтована можливість зекономити і цей варіант зараз детально вивчається.

Далі,  згідно чинного законодавства, комунгосп у п’ятиденний термін повинен подати тариф до селищної ради на перевірку (у даному випадку «Тариф» – це великий і змістовний документ, де вказана і обгрунтована кожна його складова. Ред.). На сьогодні цей документ подано до селищної ради і його економічне обгрунтування детально вивчається відповідними спеціалістами та фінансовим відділом селищної ради. Тобто, сьогодні говорити про підняття тарифу зарано. Йде звичайна процедура і на сьогодні беззаперечним фактом є лише те, що сількомунгосп опублікував для обговорення та подав на розгляд селищній раді своє бачення вартості водопостачання та вивезення рідких побутових відходів. Жодних рішень прийнято ще не було. Люди дали комунгоспу свої бачення, селищна рада теж вже має низку пропозицій і лише після детального вивчення ми підготовимо проект рішення і винесемо його на розгляд виконкому. Тобто, це буде не завтра.

- Максиме Вікторовичу, після опублікування наміру про зміни тарифів на воду, найпопулярніше питання для населення: чому 42 гривні за куб, в містах набагато менше. Наприклад, в оголошенні НКП «Херсонський водоканал» значиться 15,78 гривень за куб.

- По перше, якщо говоримо про місто, то абонентів там набагато більше. Знову ж таки – 15,78 за куб плюс плата за водовідведення. Разом це близько тридцяти гривень. Але зі структури тарифу за воду підприємство видалило витрати на збут. Отож сформовано тариф із абонентської плати, яку потрібно оплачувати кожного місяця, незалежно від того, користувалися ви водою чи зовсім ні, бо, наприклад, пробули місяць на дачі. Отож, користувалися ви водою чи ні – щомісяця, згідно договору, мешканці багатоквартирних будинків на сьогодні сплачують 48 грн,55 коп. в Новій Каховці -  59 гривень.

По друге – я вже говорив, що пропозиція сількомунгоспу вивчається і говорити сьогодні, що вода вже завтра буде по 42 грн за куб – це маніпулювати людьми. Зараз вивчаються і варіанти можливого здешевлення економічно-обгрунтованого тарифу.

- Тобто, можливість часткової компенсації, зокрема і за рахунок селищного бюджету, різниці між економічно-обгрунтованим тарифом і платою абонентів не виключається?

- Так. Всі ми розуміємо, що ціни невпинно зростають, що для утримання підприємства ми маємо приймати непопулярні рішення, як розуміємо і посилення фінансового навантаження на населення. Наш бюджет на сьогодні не має можливості фінансувати всі галузі так, якби того хотілося, бо об’єднавшись в громаду ми отримали не лише повноваження, а в першу чергу великий тягар обов’язків щодо утримання соціальної сфери громади. Якщо зараз обійтися без здорожчання води взагалі, то щоб утримати підприємство своє плече мусить підставити селищна рада. Але якщо селищна рада повністю фінансуватиме подачу води, а це 9 мільйонів в рік – без підтримки громади треба буде залишити інші галузі життєдіяльності, адже на сьогодні наш бюджет максимально збалансовано таким чином, щоб якомога повніше забезпечити необхідними соціальними послугами наше населення.

- На вашу думку, чи не призведе підвищення вартості води до збільшення заборгованості. Адже, далеко не всі абоненти сумлінно і вчасно сплачують за цю послугу?

- Так, це дійсно проблема. Заборгованість за спожиту воду зростає. Станом на 01.11.2021 року вона склала 721 тисячу гривень. При тому, що подача води не зменшується. Як з цим боротися – ми теж маємо напрацювання. Перше і головне – це заключення договорів, тобто налагодження дієвих партнерських відносин між підприємством та споживачами, щоб мати змогу вирішувати непорозуміння у правовому руслі і за необхідності змусити боржників платити через суд, а на крадіїв накладати штрафи.    

- з 1 жовтня планується чергове підвищення мінімальної заробітної плати. Чи не чекає на нас чергове підвищення тарифів?

- Ні, про це не йдеться.

- Питання від глядачів прямого ефіру стосовно чотирьох вулиць, включених у проект «Велике будівництво». Чи планується там заміна труб водогону на нові, чи новий асфальт буде покладено поверх діючого, а потім, при поривах доведеться руйнувати покриття?

- Ні, проекти не передбачають заміни водогону, оскільки це збільшує вартість ремонту в рази. Але покриття руйнуватися не буде, оскільки зараз ми працюємо над можливістю прокладення нових труб в зеленій зоні.

Підсумовуючи зустріч, хочу сказати – 42 гривні – це не вирок і не остаточна сума. А загалом, ми з вами можемо багато зробити, щоб навести лад у водопостачанні. Поетапна заміна водогону, вчасні ремонти -  це наш обов’язок і він дасть змогу зменшити неконтрольовані втрати, що відбуваються через надмірну зношеність системи водопостачання. На сьогодні вже розроблено кошторис на часткову заміну центрального водогону, встановлюються задвижки, щоб зменшити втрати води під час поривів. А своєчасна і чесна сплата за спожиту воду – це обов’язок споживачів. І навряд чи ми б сьогодні говорили про необхідність збільшення тарифу, якби не було боржників і нечесних споживачів, а у кожному дворі стояли лічильники. Тобто можна з впевненістю сказати, що розмір тарифів на водопостачання залежить від кожного з нас.   

Від редакції. Це далеко не всі питання, що обговорювалися того дня головою ТГ Максимом Колокотом та журналістами і населенням. Для детального ознайомлення з розмовою ви завжди можете передивитися відезапис (нижче).

Автор: Світлана ПАВЛІЧЕНКО, головний редактор суспільно-політичної газети «Таврійські вісті»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь