Що робити якщо прийшло сповіщення від ТЦК та СП, що Захисник зник безвісти за особливих обставин?

Дата: 09.04.2024 13:15
Кількість переглядів: 15

Фото без опису

Родини, які проживають невизначену втрату, тобто, мають зниклих безвісти рідних — це особлива категорія. Часом невизначеність затягується на роки. І, на жаль, є ситуації, де ми не зможемо повернути усіх.

❓Що робити якщо прийшло сповіщення від ТЦК та СП, що Захисник зник безвісти за особливих обставин❓

Про це під час онлайн зустрічей, що проводить Простір Можливостей зі спільнотою, яка проходила навчання у тренінговому центрі Простору, розповіла Марія Петришин, керівниця окремого підрозділу “Групи Патріот” (яка займається пошуком зниклих безвісти за особливих обставин та полонених, надає консультації рідним у правовому полі), керівниця Перший жіночий ветеранський простір «Рехаб»та директорка львівського Будинок воїна.

1️⃣ При отриманні сповіщення про зникнення безвісти рідного, потрібно дізнатись інформацію:

🔘Місце зникнення (є в сповіщенні)

🔘Обставини зникнення (є в сповіщенні)

🔘Координати місця зникнення (йдеться про географічні координати, найчастіше можна дізнатись від побратимів)

🟢 За можливості, попросіть представників ТЦК та СП надати вам копію сповіщення про зникнення, яке вони отримали від військової частини. Часто, воно містить більше корисної інформації (особливо про підрозділ та звання, посаду).

Важливо❗️не розповсюджуйте та не публікуйте у соціальних мережах світлини Захисника у військовій формі, локацію останнього місця його перебування (зникнення), номер військової частини. Такі дії можуть нашкодити Захиснику у випадку переховування чи потрапляння в полон.

💬 “Коли зникає рідна людина, родичі починають писати про це на сторінках соцмереж, телеграм каналів, шукати знайомих. Це може створити проблеми родинам зниклих безвісти — до них можуть телефонувати шахраї, вимагати гроші за звʼязок або навіть повернення полоненого. Але ще більше проблем це може створити людині, яка можливо опинилася в полоні. Багато історій є про те, як українські військові переховуються в цивільному одязі на окупованих територіях. Там є люди, які їм допомагають. Але інформація у соцмережах може викрити його. Військовий може приховувати інформацію про себе і свою посаду у війську, перебуваючи у полоні, тим часом як рідні оприлюднюють її”, - пояснює Марія Петришин.

2️⃣ Подайте Заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин до територіального органу Національної поліції України. У заяві вказується максимально повна, відома заявнику, інформація щодо Захисника та його зникнення — всі відомі обставини щодо місця перебування, особливих прикмет (татуювання, шрами, пірсинг і т.д.), речей, які він міг би мати із собою (мобільний телефон, документи, прикраси) тощо.

🟢 Найближчі родичі Захисника мають здати біологічні зразки для порівняння ДНК-профілів. Якщо у зниклого немає кровних родичів, можливе взяття зразка ДНК з особистих речей зниклого.

☝️Через 24 години з часу подання заяви про зникнення (відповідно до ст. 60 КПК України) потрібно отримати витяг з ЄРДР, де безпосередньо буде зазначено ПІБ слідчого у справі.

Відомості, зазначені у заяві про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, підлягають внесенню до Єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

3️⃣ Звернутись в Об'єднаний центр з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України (СБУ),

▪️якщо є дані про ймовірне потрапляння військовослужбовця в полон за телефоном (044) 321-11-21, +38 (098) 321-11-21 (повідомлення надсилати у Viber, WhatsApp),

▪️повідомлення в Telegram надсилати на номер +38 (067) 650-83-32.

▪️Електронні листи надсилати на ел. адресу: united_center@ssu.gov.ua.

▪️Також, можливо подати інформацію, заповнивши гугл форму: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScCpF9IMFayFW.../viewform

4️⃣ Звернутись в Національне інформаційне бюро (тел. 16-48)

5️⃣ Звернутись до Міжнародного Комітету Червоного Хреста (тел. 0 800 300 155)

6️⃣ Звернутись до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

💬 “Ми наголошуємо ❗️що звʼязок потрібно тримати тільки з офіційними організаціями”, - додає Марія.

🟢 Але рідні повинні також моніторити різні канали, бо тільки вони можуть упізнати свою близьку людину.

💬 “Так, це психологічно важко, але батьки чи дружина можуть упізнати свого рідного з бородою, завʼязаними очима, в шапці…”

Також, можуть допомогти звʼязки з командирами або побратимами, хоча не завжди вони мають право повідомляти ту чи іншу інформацію. І це також потрібно розуміти.

Важливо ❗️Якщо людина загинула, але вважається зниклою безвісти через певні обставини, наприклад, неможливість забрати тіло з поля бою, юридично вона може бути визнана загиблою через пів року після закінчення війни. Або в судовому порядку — через пів року від визнання зниклим безвісти.

Щодо полонених. РФ не надає списків тих, хто вважається у їхньому полоні.

Коаліція ветеранських просторів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь