Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану»

Дата: 11.04.2024 10:47
Кількість переглядів: 8

Фото без опису

З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України кількість військовослужбовців збільшилась в рази, тому захист персональних даних військовослужбовців, як особливо чутливої категорії осіб, чиї дані повинні захищатися, набув додаткової актуальності.

4 квітня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».

❗️Новий закон розв’язує проблему відсутності електронного реєстру після 10 років війни, забезпечуючи повну картину щодо кількості військовослужбовців, їхнього місцеперебування та придатності до служби. Також передбачає зберігання інформації на безпечних «хмарах» та серверах партнерів за кордоном. Це забезпечить фінансову підтримку та захист від можливих втрат даних внаслідок подій, таких як атаки чи природні катастрофи. Проте зазначу, що саме по собі зберігання даних у «хмарах» за кордоном ще не гарантує надійності.

Для формування бази даних Реєстру Центральна виборча комісія, Державна податкова служба та Державна міграційна служба подають шляхом електронної взаємодії Міністерству оборони відомості стосовно усіх громадян України віком від 18 до 60 років.

ℹ️ Дані про громадян у Реєстрі будуть постійно актуалізуватися шляхом автоматичного обміну з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами даних різноманітних державних органів.

Враховуючи широке коло відомств, що працюватимуть з реєстром, загрози для витоку персональних даних зростають. Створення єдиного реєстру військовозобов’язаних має всі ті самі ризики, що й інші державні реєстри або бази даних. Тільки інформація у військових базах значно більш важлива.

‼️Офіс Омбудсмана України готовий взяти участь у розробці нормативних актів, що стосуються цифровізації відомостей про військовозобов’язаних. Його експертиза щодо недопущення надмірного збору персональних даних та їхнього надійного захисту від несанкціонованого втручання сприятиме створенню інструменту, який відповідатиме завданню захисту прав людини.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в Офіс Омбудсмана України Дмитро Лубінець 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь